Linkovi

Severna Koreja osudila vojne vežbe SAD i Juga, obećava razvijanje svoje odbrane


Arhiva - Pripadnici specijalnih snaga Severne Koreje i SAD učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama vojski SAD i Južne Koreje, u vazduhoplovnoj vojnoj bazi Gunsan u Gunsanu.
Arhiva - Pripadnici specijalnih snaga Severne Koreje i SAD učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama vojski SAD i Južne Koreje, u vazduhoplovnoj vojnoj bazi Gunsan u Gunsanu.

Severna Koreja osudila je održavanje vojnih vežbi SAD i Južne Koreje koje počinju ove nedelje, rekavši da one pokazuju potrebu da Pjongjang dodatno razvije svoje vojne sposobnosti.

Obim kompjuterski simuliranih vojnih vežbi umanjen je usred pandemije koronavirusa, a strahuje se da bi mogle da uznemire Severnu Koreju, koja je nedavno ponovo otvorila telefonske linije za komunikaciju sa Jugom.

Ali bez obzira na veličinu i formu, Severna Koreja na vojnu obuku gleda kao na agresivni čin, rekla je u utorak Kim Jo Džong, sestra i savetnik severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Vežbe, rekla je ona, pogoršavaju "nestabilnu situaciju" na Korejskom poluostrvu, navodi se u saopštenju koje je objavila zvanična korejska Centralna novinska agencija (KCNA).

Da bi se izborila sa "sve većim vojnim pretnjama iz SAD-a", Severna Koreja će dodatno unaprediti svoje mogućnosti "nacionalne odbrane" i "moćnih preventivnih udara", dodala je ona bez dodatnih objašnjenja.

Kasnije u utorak, južnokorejski zvaničnici saopštili su da njihovi popodnevni pozivi Severnoj Koreji preko dve telefonske linije ostali bez odgovora, u očiglednom protestu zbog vežbi, navodi južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Tokom proteklih nekoliko nedelja, Severna Koreja je slala mešane poruke o svom stavu prema SAD i Južnoj Koreji.

Mešovite poruke

Prošlog meseca dve Koreje su objavile da su Kim Džong Un i južnokorejski predsednik Mun Đae-in nedavno razmenili pisma. Njih dvojica su takođe odlučili da ponovo otvore nekoliko međukorejskih telefonskih linija kao prvi korak ka poboljšanju odnosa.

Potezi su podigli nadu da se Severna Koreja okrenula ka sopstvenom angažovanju, nakon skoro dve godine odbijanja razgovora sa Vašingtonom ili Seulom. Ali samo nekoliko dana kasnije, Pjongjang je upozorio da bi vojne vežbe SAD-a i Južne Koreje mogle dovesti do napetosti.

To nije nova strategija za Severnu Koreju, koja je dugo pokušavala da stvori raskol u savezništvu SAD i Južne Koreje. Kao deo te strategije, Severna Koreja često koristi provokacije i obećanje razgovora - često istovremeno.

U junu je Kim Džong Un naredio da se njegova zemlja pripremi i za "dijalog i za sukob" sa Sjedinjenim Državama.

Pod predsednikom Džoom Bajdenom, zvaničnici SAD su više puta govorili da su otvoreni za razgovore sa Severnom Korejom. Ali izgleda da i SAD i Severna Koreja ne žele da naprave prvi korak.

Sukob prioriteta za Jug

Situacija je komplikovana za predsjednika Južne Koreje Muna, kome je na funkciji ostalo manje od godinu dana.

Ako nastavi sa vežbama, Mun rizikuje da naruši šanse za međukorejske razgovore, koji su glavni prioritet njegove levo orijentisane administracije.

Ali Mun mora da održi vežbe kako bi ostvario još jedan od svojih ključnih ciljeva: prenos ratne operativne kontrole južnokorejske vojske sa SAD na Južnu Koreju.

Do transfera ne bi trebalo doći ako se ne ispune brojna merila, uračunavajući i učinak Južne Koreje tokom vojnih vežbi.

Prema trenutnom aranžmanu, SAD bi kontrolisale južnokorejsku vojsku ako izbije rat.

SAD imaju 28.500 vojnika u Južnoj Koreji, što je zaostavština Korejskog rata iz 1950-ih, koji je okončan primirjem umesto mirovnim ugovorom.

Zastoj u razgovorima

SAD i Južna Koreja su više puta smanjivale ili otkazale vežbe tokom pandemije koronavirusa, kao i tokom razgovora između Kim Džong Una i bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa.

Tramp i Kim sastali su se tri puta, uključujući u junu 2018. godine, kada su se složili da rade na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Razgovori su kasnije prekinuti nakon što su SAD odbile ponudu Severne Koreje da ona napusti deo svog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje većine sankcija protiv Pjongjanga.

Domaći problemi

Od tada je Severna Koreja zapretila da će nastaviti lansiranje raketa većeg dometa ili nuklearne probe.

No, nedavno se Sjeverna Koreja fokusirala na domaća pitanja, poput velikih poplava, toplotnog talasa i koronavirusa.

Severna Koreja i dalje insistira na tome da nije otkrila nijedan slučaj infekcije koronavirusom.

U svom poslednjem izveštaju objavljenom ove nedelje, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji je saopšteno da je Severna Koreja pronašla nula slučajeva infekcije među 35.254 testiranja na Kovid 19 koje je sprovela.

Epidemija koronavirusa mogla bi biti razorna u Sjevernoj Koreji, koja je osiromašena u mnogim područjima i ima neujednačen zdravstveni sistem.

XS
SM
MD
LG