Linkovi

Referendum o promeni Ustava, glasala četvrtina upisanih, većina "za"


Glasanje na referendumu o promenama Ustava (Fonet)
Glasanje na referendumu o promenama Ustava (Fonet)

Referendum o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa održan je u nedelju, a prema podacima Republičke izborne komosije od ponedeljka ujutro - na osnovu 98,47 odsto obrađenih glasačkih mesta - glasalo je 1.953.711 građana, podršku izmenama dalo je 59,73 odsto, dok je protiv bilo 39,24 odsto.

U Beogradu je obrađeno 99,67 glasačkih mesta, na kojima se o ustavnim promenama izjasnilo 432.920 građana. Izmene Ustava podržalo je 44,36 odsto građana, a protiv je bilo 54,8 odsto.

Prema podacima koje je prvi u nedelju uveče izneo pedsednik Srbije Aleksandar Vučić, za "ne" je glasalo 39,52 odsto, dok je nevažećih listića je bilo 1,01 odsto.

Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije Crta, koja je posmatrala izbore, izjavio je da je "za" glasalo 57,4 odsto izašlih glasača, dok je 41,6 odsto glasalo protiv.

On je rekao da su to podaci na osnovu 98 odsto obrađenih uzoraka, bez glasača sa Kosova. Na referendumu je glasalo 29,6 odsto birača.

Nedeljkov je rekao da je bilo nepravilnosti, te da je na primer u Novom Pazaru njihov posmatrač zabeležio ubacivanje više desetina glasačkih listića u kutiju, ali da broj i učestalost nepravilnosti nije bio u takvoj meri da bi mogao da utiče na rezultate.

On je ponovio da birački odbori na mnogim mestima nisu bili kompletni u trenutku otvaranja biračkih mesta i da je atmosfera na biračkim mestima gde su glasali građani sa Kosova bila "haotičnija", nego tamo gde nisu glasali ti građani.

Vučić: Dobra stvar za zemlju

Srbija je danas poslala pozitivnu sliku u svet i verujem da ćemo uspeti da u narednom periodu uradimo više za svoju zemlju po pitanju demokrtaizacije, nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaca, rekao je Vučić, preosi FoNet.

Mislim da smo uradili dobru stvar za svoju zemlju, rekao je Vučić i zahvalio građanima koji su glasali i pokazali odgovornost da učestvuju u važnim procesima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasa na referendumu za izmene Ustava Srbije, u Beogradu, 16. januara 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasa na referendumu za izmene Ustava Srbije, u Beogradu, 16. januara 2022.

Vučić je odbacio ocene opozicionih stranaka da je ovo "krah referenduma" i upitao da li oni misle da je 38 odsto birača koji su na referendumu glasali "ne" glas za njih.

Izbori su 3. aprila i nema nikakvog odlaganja izbora, a videćemo kakvi će rezultati da budu, videćemo baš, rekao je Vučić.

Predsednik Republičke izbore komisije Vladimir Dimitrijević rekao je da će glasanje biti produženo na biračkim mestima u Prokuplju, na biračkom mestu 72, tako i u Koceljevi, kao i na biračkom mestu 35, u beogradskoj opštini Savski venac, preneo je FoNet.

Pravo glasa imalo je nešto više od 6,5 miliona građana na više od 8.000 biračkih mesta, a odgovarali su na pitanje "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije" zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne".

Republička izborna komisija odlučila je u subotu uveče da Srbi sa Kosova glasaju u Krušumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju, s obzirom da Priština ne dozvoljava bilo kakvo glasanje, osim u prostorijama Kancelarije za vezu u Prištini ili posredstvom pošte.

U pogledu izlaznosti ne postoji cenzus kao uslov da bi referendum uspeo. Rok za objavljivanje zvaničnih rezultata referenduma je petak, 21. januar do 20 časova.

Ako građani na referendumu potvrde akt, onda se taj akt smatra usvojenim danom održavanja referenduma. Posle toga skupština će donetidoneće odluku o proglašenju akta o promeni Ustava narednog dana od dana podnošenja konačnog izveštaja o sprovedenom referendumu.

Izlaznost

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je ranije večeras da je na referendum o promeni Ustava Srbije do 18 časova izašlo 25,25 odsto upisanih birača.

Prema podacima orgnaizacije CRTA, izlaznost do 19 sati je 27,6 odsto.

Prethodno je RIK objavio da je je do 18 sati glasalo 20,06 odsto upisanih.

"Do 18 časova izlaznost u regionu Vojvodine je 28, 63 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 24, 59 odsto, u regionu Južne i Istočne Srbije 23,39 odsto i u beogradskom regionu 22,88 odsto", rekao je Kovačević na petoj konferenciji za novinare RIK-a.

Uhapšen jer je polomio kutiju

Srđan Nogo, nekadašnji član i funkcioner pokreta Dveri, polomio je u znak protesta glasačku kutiju nakon što je u nju ubacio glasački listić.

Mup Srbije je saopštio da je Noga priveo zbog sumnje da je sprečavao glasanje, što je krivično delo.

Prema podacima CRTA-e, koja ima posmatrače na 300 glasačkih mesta, do 13 sati je glasalo 12 odsto upisanih birača, a do 10 sati je izašlo je 3,8 odsto.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević je rekao da do sada nisu zabeležene veće neregularnost na biračkim mestima i da glasanje protiče uobičajeno uz specifičnosti usled epidemije.

CESID je saopštio da glasanje protiče mirno, bez velikih incidenta, a da su uočene manje nepravilnosti poput proceduralnih grešaka u radu glasačkih odbora i loše organizacije glasačkih mesta, kao i nepoštovanja mera zaštite od kovida.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministri, kao i predsednik Skupštine Ivica Dačić glasali su na referendumu.

Predsednik Srbije je izjavio da "veruje da će građani glasati za napredak demokratije, vladavinu prava i istinsku nezavisnost pravosuđa i tužilaštva, te da su promene važne za strane investitore kojima je pravna država jedan od ključnih faktora prilikom odlučivanja o ulaganjima u Srbiju", prenosi Fonet.

Dačić je pozvao građane da izađu na referendum, jer se odlučuje o tome kako će raditi pravosuđe.


"Ukoliko građani potvrde ustavne promene, zakonodavna i izvršna vlast neće imati više ništa sa sudskom", kazao je Dačić.

Srbi sa Kosova mogu na referendumu da glasaju u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju, pošto je kosovska vlada rezolucijom zabranila održavanje referenduma na teritoriji Kosova. Zbog toga je jutros u Kosovskoj Mitrovici održan protest.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić upitao je zašto međunarodna zajednica nije otvorila biračka mesta.

"Nažalost, biračka mesta nisu otvorena. To je nešto za nas neprihvatljivo, jer ne tražimo ništa više od onoga što imaju i Albanci i Bošnjaci - pravo na izjašnjavanje", rekao je Rakić, javlja N1.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će onemogućavanje Srbima sa Kosova da glasaju na referendumu imati "dalekosežne posledice".

CRTA: Odbori nespremni

Na referendumu o promeni Ustava Srbije uočena je velika nepripremljenost biračkih odbora, rečeno je danas na prvoj konferenciji organizacije Crta, koja je akreditovana domaća posmatračka misija, prenosi FoNet.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov izjavio je da je trećina glasačkih mesta bila bez kompletnog sastava biračkog odbora u trenutku otvaranja glasačkog mesta.

Kako je rekao, na osam odsto glasačkih mesta samo glasačko mesto nije organizovano u skladu sa procedurom, što dovodi do problema ugrožavanja tajnosti i neproveravanja identiteta glasača.

On je dodao da je u epidemiji veliki problem glasanje van glasačkog mesta , kao i da je u šest odsto slučajeva proces organizovan mimo propisa.


Nedeljkov je rekao da je primećrno prisustvo neovlašćenih osoba na biračkim mestima, odnosno da biračkim odborom upravlja lice koje nema nikakva ovlašćenja.

Dodao je da je na dva mesta prećeno predstavnicima Crte i da je s jednog mesta Crta morala da povučemo posmatrača.

Kada je reč o materijalu za sprečavanje širenja Kovida 19, Nedeljkov je rekao da se on u potpunosti primenjuje na 70 odsto mesta i delimično na 30 odsto.

Više od 800 posmatrača Crte pratilo je više od 300 biračkih mesta.

Podaci o izlaznosti biće naknadno objavljeni.

Kakva je procedura?

Predložene izmene Ustava odnose se na oblast izbora sudija i tužilaca. Kako je obrazloženo, Ustav se menja u oblasti pravosuđa da bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspeo.

Prema važećem Ustavu, promena Ustava je usvojena ako je za promenu na referendumu glasala većina izašlih birača, dok se ne navodi broj glasača koji je neophodno da izađe.

Ukupni rezultati republičkog referenduma se utvrđuju u roku 48 sati od kada je nadležna komisija dobila sve rezultate glasanja koje utvrđuju potkomisije. Rok za objavljivanje rezultata je petak, 21. januar 2020. godine do 20 časova.

Ako građani na referendumu potvrde akt, onda se taj akt smatra usvojenim danom održavanja referenduma.

Nakon toga, Narodna skupština doneće odluku o proglašenju akta o promeni Ustava narednog dana od dana podnošenja konačnog izveštaja o sprovedenom referendumu.

Suprotno, ako građani akt nisu potvrdili, smatra se da nije ni donet.

Vlast je pozivala građane da glasaju za izmene Ustava, dok je opozicija protiv.

Glasanje usred loše epidemiološke situacije

Zbog pandemije na biračkim mestima razmak između paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja mora da bude najmanje jedan i po metar, a ako neki građanin glasanju pristupi bez zaštitne maske, član glasačkog odbora koji je zadužen da rukuje UV lampom predaje mu zaštitnu masku i stara se o tome da je pravilno namesti na lice.

Na glasačkom mestu treba obezbediti razmak od najmanje jednog i po metra između članova glasačkog odbora kao i svih drugih lica koja imaju pravo da borave na glasačkom mestu – glasači, ovlašćeni posmatrači, članovi RIK ili izborne komisije jedinice lokalne samouprave, predstavnici medija.

Članovi glasačkog odbora koji utvrđuju identitet glasača i rukuju izvodom iz biračkog spiska dužni su da nose zaštitne rukavice koje treba povremeno da dezinfikuju i po mogućnosti, menjaju.

Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku dok mu se ne utvrdi identitet na osnovu odgovarajućeg identifikacionog dokumenta.

XS
SM
MD
LG