Linkovi

Predlog izmena Zakona o referendumu, zbog kojeg se protestovalo, stigao u Skupštinu


Skupština Srbije raspravljaće o izmenama Zakona o referendumu u petak
Skupština Srbije raspravljaće o izmenama Zakona o referendumu u petak

Predlog Vlade za izmene Zakona o referendumu stigao je u Skupštinu Srbije, dan pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će zakon biti izmenjen, što su tražili učesnici ekoloških protesta koji su u protekla dva vikenda blokirali saobraćajnice širom zemlje. Drugi zahtev protesta bio je da Vučić ne potpiše novi Zakon o eksproprijaciji i spreči njegovo stupanje na snagu, što je predsednik takođe pristao da učini.

Kada je reč o izmenama Zakona o referendumu, koji je trenutno na snazi, Vlada je predložila da se menjanju članovi 7, 20, 43 i 44 koji se odnose na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

Predlaže se ukidanje takse za overu potpisa i omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma. Prema predlogu, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, prenosi Fonet.

Vlada je predložila da Skupština o ovim izmenama raspravlja po hitnom postupku, pa je rasprava moguća već u petak.

Organizatori protesta iz Inicijative "Kreni-Promeni" najavili su da će nastaviti sa blokadama saobraćaja ako se njihovi zahtevi, formalno pravno, ne ispune do petka.

Bez rasprave o Zakonu o eksproprijaciji

Predsednik Aleksandar Vučić odbio je da potpiše Zakon o eksproprijaciji i vratio ga Skupštini, pa ga je Vlada potom povukla iz skupštinske procedure.

Vučić je rekao da je njegov apel Vladi da ne izlazi sa novim predlogom zakona dok se ne sprovede javna rasprava i ne postigne "širok društveni konsenzus".

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić potvrdio je da se o izmenama Zakona o eksproprijaciji više neće raspravljati i dodao da to znači da se vraća na javnu raspravu i da je "pitanje da li će i kada uopšte biti menjan", prenosi Fonet.

Predsednik Srbije je obrazložio da je zakon odbio da potpiše zbog toga što nije bilo javne rasprave, iako je zakon bio na javnom uvidu, i zbog toga što su rokovi za žalbu onih čija je imovina predmet eksproprijacije, jako kratki.

XS
SM
MD
LG