Linkovi

Vučićeva godišnja konferencija: Od novčane pomoći, preko afera, do fudbala


Godišnja pres konferencija predsednika Srbije (Foto: Fonet)
Godišnja pres konferencija predsednika Srbije (Foto: Fonet)

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić održao je godišnju konferenciju za medije na kojoj je govorio o svim aktuelnim političkim i društvenim temama u Srbiji, ekonomskom bilansu, državnoj pomoći, komentarisao je izjave ambasadora SAD, afere pojedinih ministara, a govorio i je i o svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru.

Jedna od glavnih vesti za građane je da će, kako je najavio predsednik Srbije, od 1. januara država davati jednokratnu novčanu pomoć od 300.000 dinara za prvo dete, a za drugo i treće dete će jednokratna državna pomoć biti 100.000 dinara.

Mladima od 16 do 29 godina, koji se prijave od 15. do 30. januara, država će 1. februara na račun uplatiti 100 evra, prenosi Fonet. Prema Vučićevim rečima, to je oko 1,5 miliona ljudi.

On je najavio i pomoć od 10.000 dinara za sve zdravstvene radnike od 15. januara, kao i pomoć penzionerima od 20.000 dinara.

"To je sve ukupno oko tri miliona ljudi koji će dobiti finansijsku pomoć", rekao je Vučić.

Izneo je podatke da će Srbija prema "fleš proceni" završiti godinu sa rastom od 7,5 odsto BDP-a. Javni dug je 59,6 odsto BDP-a, BDP ove godine je 53 milijarde evra, prenosi Fonet.

Ocenio je da "mir i stabilnost u regionu ostaju ciljevi Srbije", a najavio je i da misli da bi naredna godina mogla da bude "značajna za inicijativu Otvoreni Balkan i da označi priključenje i nekih drugih zemalja Zapadnog Balkana". Članice inicijative su za sada Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

"Kurti je pitanje za SAD i EU"

Govoreći o referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, koji je zakazan za 16. januar, predsednik Srbije je pozvao građane da izađu i glasaju uz napomenu da to "nije politički referendum", već da je reč o "nastavku evropskih integracija".

Povodom najave kosovkog premijera Aljbina Kurtija da na Kosovu neće biti referenduma, Vučić je rekao da će postaviti pitanje međunarodnoj zajednici kako će reagovati ako Srbi na Kosovu i Metohiji prestanu na učestvuju "na njihovim izborima ili ako na severu takvih izbora i ne bude". Rekao je da će postaviti pitanje EU, SAD i svima koji manje ili više podržavaju nezavisnost Kosova, prenosi Fonet.

Odgovarajući na pitanje o izjavi američkog ambasadora u Beogradu Entonija Godfrija da bi se, na mestu suseda Srbije, zapitao zbog čega se Srbija naoružava, rekao je da "izutetno poštuje Godfrija i da ga smatra prijateljem Srbije".

"Zato me iznenadila njegova izjava. Svi u našem okruženju, osim BiH čiji deo rukovodstva izražava NATO aspracije, svi u okruženju su u NATO-u i naoružavaju se koliko god mogu... Šta mislite da Srbija treba da ostane slaba kao devedesetih i dvehiljaditih? MI više ništa ne uništavamo, naša vojska napreduje i raste".

Vučić je rekao da Srbija kupuje defanzivno oruđe i oružje i da nije prekršila nijedan sporazum o naoružanju. Upitao je i zašto SAD odvajaju toliko novca za vojsku.

"Gledao sam CNN i Foks, 770 milijardi dolara budžet vojni. To je oko 650 puta više nego što Srbija troši. A niste 650 puta nego 65 puta veći po broju stanovnika? Ali, neću da postavljam to pitanje".

O aferama

U maju 2021. su iznete tvrdnje da su predsednika Srbije i njegovu porodicu prisluškivali više od hiljadu puta. O tome je, kako je rekao ministar policije Aleksandar Vulin, pokrenuta istraga, ali još niko nije zvanično optužen.

"U toku je pisanje optužnog akta za krivično delo prisluškivanja predsednika i biće uskoro pozvani na odgovornost", rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je Siniša Mali i dalje na mestu ministra finansija, iako je Senat Beogradskog univerziteta potvrdio da je plagirao doktorat, Vučić je rekao da je "Mali najbolji ministar finansija u regionu, da odlično radi posao, da je stručan".

Na pitanje zbog čega je Nebojša Stefanović i dalje na mestu ministra odbrane, iako je u medijima označen kao jedan od glavnih organizatora "rušenja Vučića", predsednik kaže da se njegovim slučajem "bave nadležni organi".

"Čak i kada vodite stranku koja je najveća u zemlji, imate odgovornost i ne smete da budete lični. Nadležni organi treba da utvrde da li ima krivičnog dela, ne ja".

Komentarišući odluku američkog Sekretarijata za finansije da uvede sankcije potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću i biznismenu sa severa Kosova bliskom SNS Zvonku Veselinoviću predsednik Srbije je upitao "da li ih treba zvati kriminalcima samo zato što su to rekli Amerikanci" i da, ako neko zna nešto o njihovim sumnjivim poslovima, da "podnese krivičnu prijavu".

Predsednik Srbije je izrazio i želju pred Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru 2022.

"Moja želja za 2022. godinu - a upućujem je selektoru Draganu Stojkoviću i fudbalerima - da u drugoj polovini godine uđemo u polufinale Svetskog prvenstva u fudbalu, rekao je Vučić. On je na konferenciji za novinare podsetio na svoju prognozu uoči utakmice Portugal - Srbija na kojoj je nacionalni tim izborio plasman na Svetsko prvenstvio u Kataru i rekao da je taj meč prerastao u "veličanstvenu pobedu", prenosi Fonet.

XS
SM
MD
LG