Linkovi

Godfri povodom 20 godina USAID-a u Srbiji: SAD podržavaju put ka EU, referendum važan korak


Arhiva - Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Entoni Godfri tokom ceremonije za Dan državnosti SAD, u Ambasadi SAD u Beogradu, 4. jula 2020. (Foto: Facebook nalog Ambasade SAD)
Arhiva - Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Entoni Godfri tokom ceremonije za Dan državnosti SAD, u Ambasadi SAD u Beogradu, 4. jula 2020. (Foto: Facebook nalog Ambasade SAD)

Ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu Entoni Godfri izjavio je u nedelju da je cilj Amerike isti kao cilj Srbije i da SAD nastoje da podrže Srbiju u njenim razvojnim ciljevima da postane članica Evropske unije.

Povodom 20 godina rada Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji, Godfri je rekao da su ciljevi agencije ostali isti i da SAD želi da pomogne partnerima da se razviju na demokratski i ekonomski prihvatljiv način, preneo je FoNet.

Ističe da će USAID nastaviti da pomaže da Srbija nastavi da razvija sopstvene demokratske institucije, a posebno u njenom ekonomskom razvoju.

"Želimo da Srbija postane konkurentna u regionu, da se razvija i u saradnji sa svojim partnerima želimo da unapredi napredak u zelenoj energiji. To je veoma važno administraciji predsednika Bajdena i zajednički cilj Srbije i SAD je da Srbija postane članica EU", poručio je Godfri.

On je ukazao da u Srbiji postoji dosta izazova sa kojima se trenutno suočava, izrazivši zadovoljstvo što je EU otvorila nekoliko poglavlja i da će Srbija nastaviti na svom putu ka EU.

"Sledeća prepreka je dovršavanje pravosudne reforme, ide se ka referendumu što je veoma važno. Podržavamo regionalne ekonomske integracije, kao što je Otvoreni Balkan i biće uzbudljivo vreme ispred nas", poručio je Godfri.

Navodeći da je veoma sam ponosan da USAID, koju je osnovao Džon Kenedi 1961. godine sa ciljem da unapredi međunarodni razvoj i humanitarne akcije, nije stranačka organizacija već ima podršku i republikanaca i demokrata, Godfri je ukazao da je misija, posebno u Srbiji, uglavnom ostala ista.

"Ponosan sam na rezultate koje smo postigli u Srbiji", istakao je Godfri, izdvojivši program "Revitalizacija zajednice kroz demokratsku akciju".

"U tom projektu smo investirali preko 200 miliona dolara, a ukupno za 20 godina 882 miliona dolara. Kroz ovaj konkretan projekat lokalne zajednice su glasale o određenim projektima i izabrali su kako će da se razvijaju, da li je to bilo renoviranje škola, puteva, mostova. Ljudi su se uključili u projekte i to je bilo pravo partnerstvo", naglasio je Godfri.

Podseća da Američka agencija za međunarodni razvoj sarađuje sa Srbijom i u borbi protiv pandemije Kovida 19 i da se opet radi kroz partnerstvo.

"Vlada SAD je veoma ponosna na pomoć koju je poslala Srbiji. To je saradnja, više volim da zovem saradnja nego pomoć. Većina tog novca je otišla kroz USAID i Crvenom krstu Srbije", kazao je Godfri.

XS
SM
MD
LG