Linkovi

Zemlje Kvinte podržale referendum o ustavnim promenama u Srbiji


Glasanje na izborima u Srbiji, arhiva
Glasanje na izborima u Srbiji, arhiva

Zemlje Kvinte pozdravile su referendum o ustavnim promenama u Srbiji 16. januara i pozvale vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ustaljenom praksom, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Evropska unija pozdravljaju referendum o ustavnim promenama u Srbiji 16. januara kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređenju transparentnosti i efikasnosti institucija vladavine prava u zemlji, navodi se u zajedničkom saopštenju.

"Verujemo da su ove reforme korak napred ka usklađivanju Srbije sa standardima Evropske unije koje će podržati proces pristupanja Srbije EU", ističe se u saopštenju članica Kvinte.

Ohrabrujemo sve građane Srbije da učestvuju u referendumu i verujemo da je važno da građani s pravom glasa imaju mogućnost da glasaju na izborima i referendumima.

Političari, pravnici, stručnjaci u Srbiji imaju oprečne stavove oko toga da li su predložene promene Ustava, koje se u najvećoj meri odnose na način izbora sudija i tužilaca, dobre ili ne i da li vode nezavisnijem pravosuđu. Vlast poziva da se na referendumu glasa za ustavne promene, opozicija je po tom pitanju podeljena. Na referendumu nema cenzusa izlaznosti, pa će ishod odlučiti većina izašlih.

U saopštenju Kvinte se još konstatuje da kosovsla vlada nije dozvolila misiji OEBS-a da prikuplja glasačke listiće borača sa Kosova, kao što je bilo ranije, i poziva se kosovska vlada da Srbima omoguići pravo glasa.

Vlada Kosova je ranije odlučila da Srbi mogu da glasaju na daljinu, odnosno poštom ili u kancelariji za vezu Srbije na Kosovu.

"Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže od akcija i retorike koje dižu tenzije i da se konstruktivno uključe u dijalog posredstvom EU", navodi se u saopštenju.

Zaključuje se da je važno da obe vlade postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji otključava evropsku perspektivu i povećava regionalnu stabilnost.

XS
SM
MD
LG