Linkovi

U Srbiji zvanično predato više od 13.000 komada oružja, među njima i raketni bacači


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u skladištu kod Smedereva gde se nalazi dobrovoljno predato oružje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u skladištu kod Smedereva gde se nalazi dobrovoljno predato oružje

BEOGRAD - Srpske vlasti su iznele podatak da je dobrovoljno predato oko 13.500 komada oružja, uključujući ručne bombe, automatsko oružje i protivtenkovske raketne bacače.

Posle dva masovna ubistva u Srbiji u prvoj nedelji maja, u kojima je ubijeno 17 osoba, vlasti su donele nekoliko mera - među kojima je i rok od mesec dana, do 8. juna, za predaju nelegalnog i neregistrovanog oružja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je posetio skladište kod Smedereva gde se nalazi predato oružje, rekao je da je otprilike polovina prikupljenog oružja nelegalna, dok je druga polovina registrovano oružje koje su građani ipak predali.

On je dodao da će oružje ići u srpske fabrike oružja i municije za potencijalnu upotrebu oružanim snagama.

„Posle 8. juna država će odgovoriti represivnim merama i kazne će biti veoma stroge“, rekao je Vučić.

Procenjuje se da je Srbija među vodećim zemljama u Evropi po broju oružja po glavi stanovnika. Mnogi komadi su ostali iz ratova 1990-ih i drže se ilegalno.

Vlasti su najavile strože mere za "razoružavanje Srbije", koje uključuju i strože kontrole vlasnika legalnog oružja i veće kazne, posle dva masakra.

U osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja13-godišnjak je ubio osam učenika i školskog čuvara i ranio još sedam osoba. Nepunih 48 sati kasnije, 21-godišnjak je ubio osmoro u selima Malo Orašje i Dubona, i ranio još 14 osoba.

Desetine hiljada ljudi okupilo se u dva protestna marša u Beogradu zbog pucnjava, tražeći ostavke ministara i zabranu televizijskih stanica koje promovišu nasilne sadržaje i ugošćuju ratne zločince i kriminalce.

Blokada Gazele u Beogradu.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Vučić je u nedelju odbacio pozive opozicije za ostavku ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića. Ali, nagovestio je da bi vlada mogla da podnese ostavku i da bi vanredni izbori mogli biti najavljeni na mitingu koji je planirao za 26. maj u Beogradu.

„Nemamo nameru da smenjujemo Gašića, koji radi sjajan posao. U čemu je policija pogrešila?“, rekao je Vučić.

Opozicioni političari optužili su populističku vlast da podstiče nasilje i govor mržnje protiv kritičara, širi propagandu u mejnstrim medijima i nameće autokratsku vladavinu u svim institucijama, što, kako kažu, izaziva podele u društvu.

Demonstranti u Beogradu blokirali su u petak ključni most i autoput u prestonici kako bi izrazili svoje zahteve. Protesti su održani i u drugim srpskim gradovima.

Vučić je blokadu mosta opisao kao maltretiranje, dok su on i drugi zvaničnici i mediji pod njegovom kontrolom nastojali da umanje broj demonstranata.

XS
SM
MD
LG