Linkovi

Milosavljević o pucnjavama: Pod hitno menjati sistem vrednosti iz devedesetih


Bogoljub Milosavljević, profesor prava na Univerzitetu Union
Bogoljub Milosavljević, profesor prava na Univerzitetu Union

Posle dva tragična događaja koji su se gotovo jedan za drugim dogodili prvo u Beogradu, a zatim i u okolini Mladenovca, 17 mrtvih i više od 20 ranjenih, mnoga pitanja se otvaraju, a jedno od prvih je koliko su ova dva događaja povezana, to jest da li su uticali jedan na drugi.

Prema mišljenju profesora prava sa Univerziteta Union Bogoljuba Milosavljevića i masakr u Mladenovcu, ali i događaji u školi “Ruđer Bošković” predstavljaju “klasičan primer odjeka ovog prvog događaja i nekakve želje za imitacijom”:

Koliko čujem na televiziji – društvenim mrežama se širi neka hvala tom nesrećnom dečaku koji je počinio devetostruko ubistvo i ranio više svojih vršnjaka i da to ne doživljava osude na mrežama, nego naprotiv da se on smatra nekom vrstom nekakvog negativnog heroja. Kao što nažalost i neki koji su belodano poznati kao kriminalci se šetaju po televizijama, po raznim zadrugama i ostalim rijalitijima – to su te stvari i verujem da ima onih koji su imitatori, koji će možda pokušati u skorijem periodu da nešto slično urade. Tako da je sigurno da je taj pojačani oprez neophodan”, kaže Bogosavljević u razgovoru za Glas Amerike i dodaje da svi ovi slučajevi govore o tome da postoje brojni sistemski propusti.

Moja ocena je da se radi o nekim sistemskim propustima. Mi moramo biti svesni da i ovaj sistem koji imamo u školstvu, u društvu, u kulturi, medijima, filmovima, u televiziju, u ponašanju nasilničkog u skupštini, na raznim mestima - od toga da nekakve kriminalce i prostitutke dovodimo da budu ličnosti televizije koje promovišu te naopake vrednosti. To jesu sistemske stvari, naravno. Ja razumem i vlast, ona je odgovorna za kreiranje sistema i kad prizna da sistem ne valja, ona prizna da nije dobro radila. Ali očigledno to mora biti jedna polazna tačka od koje se mora krenuti – od raznih promena da bi se došlo do boljeg stanja.

Prema njegovim rečima ova dva slučaja su prvi te vrste u Srbiji na koje ljudi nisu navikli i očigledno da nisu pripremljeni. Iako sada razne struke i razni tumači osvetljavaju razne uzroke, posledice, kako smatra Bogosavljević očigledno je da je stvar jako ozbiljna i da mora puno toga da se uradi – pre svega na toj izgradnji nekih klasičnih sistemskih vrednosti u društvu:

Ja vidim dosta odgovornosti roditelja koji su devedesetih rasli i koji su očigledno primili mnogo loših uticaja, a da nisu dobili adekvatan sistem vrednosti. Svejedno da li se oni nalaze na pozicijama lekara ili vojnika profesionalnog – svi smo mi tu negde kao roditelji podbacili. To je dosta jasno”.

Sagovornik Glasa Amerike ističe da sada jasno da bi morali da se zabavimo ozbiljno i izmenom neke bezbednosne politike, školskog sistema, psihološke podrške, raznih nekih aspekata možda i pravosudnog sistema u jednom delu gde bi mogli da se adekvatnije suprotstavimo ili nosimo sa onim što se zove sprečavanje takvih događaja. Kad nastupe posledice – to je već druga tema, kaže Bogosavljević i dodaje:

Postoji i to pitanje ko sve u Srbiji ima dozvolu za oružje, kako ih dobija, da li je odgovoran prema oružju koje je dobio. Da ne govorimo o tom ogromnom broju oružja u ilegalnom posedu – to je priča za sebe”.

Na kraju, posle dva masakra otvara se i pitanje o tome kako se ponašati i šta raditi u slučaju da se neko nađe u takvoj pucnjavi.

Kad se radi o nekom našem ponašanju na ulici, u javnom prostoru, na radnom mestu ili gde se već krećemo – neki oprez je uvek potreban, treba se sklanjati od tih rizičnih situacija ukoliko to čovek može. A ako ne daj bože počne da se puca nema durge nego se skriti i pobeći – to je ono što nam predstoji. I naravno potražiti zaštitu policije i nadležnih organa.

XS
SM
MD
LG