Linkovi

Protest ispred Ministarstva prosvete: Zabraniti rijalitije, bez crne hronike na naslovnim stranama


Forum srednjih stručnih škola organizovao je dan nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu protest ispred Ministarstva prosvete
Forum srednjih stručnih škola organizovao je dan nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu protest ispred Ministarstva prosvete

Predstavnici Foruma srednjih stručnih škola (FSSŠ) održali su u četvrtak protest ispred Ministarstva prosvete i uputili zahtev da se utvrdi odgovornost nadležnih za masakr, koji se u sredu dogodio u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Članica Izvršnog odbora sindikata FSSŠ Branka Roganović upozorila je da će biti još žrtava ukoliko ne budu maknute crne hronike sa svih naslovnih strana i nasilje u svim segmentima, i ukoliko se ne prestane sa reklamiranjem nasilja:

Smatram da je sistem zatajio, da je društvo zatajilo. Sprečite – možete ako hoćete. Ovo bezumlje ako je nastalo i plasira se prvo na TV ekranima već toliko godina. Trideset godina. Zabranite sve zadruge iz kojih se edukuje ružnoćom duše i tela sve što ne valja. Zaustavite izopačenost, zabranite kriminalce da se reklamiraju po školama", izjavila je Roganović i upitala:

"Ko će da odgovara za ovo?

Uz poruku da 3. maj 2023. godine treba da bude urezan u glavama nastavnika koji su sa suzama i tugom odlazili na časove, predsednik FSSŠ Milorad Antić je zatražio od vlade da ispunjava ono što je sama propisala – pre svega koeficijent plate, ali i da se prestane sa promenama zakona:

Protest Foruma srednjih stručnih škola ispred Ministarstva prosvete Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Tražimo zaštitu od roditelja, učenika, direktora i samog Ministarstva. Ne želimo da stalno menjate zakone, da se dodvoravate roditeljima i đacima. Tražimo da nastavnik ima autoritet, ugled, čast”, rekao je Antić i ocenio da su i sami nastavnici - zbog saginjanja glave i ćutanja - krivi zato što je došlo do ove tragedije.

Kako je rekla predsednica Parlamenta Elektrotehničke škole "Rade Končar" iz Beograda Milica Samardžić školovanje bi trebalo da bude najlepši period u životu i da u sećanju ostanu samo lepe uspomene, umesto suza, straha i bola.

"Zagrlite ljude koje volite, pitajte osobu koja plače na klupi da li je dobro, pomozite nekom ako vidite da mu je pomoć potrebna", istakla je Samardžić i ocenila da je postupak dečaka koji je počinio masakr bio "vapaj nesnađenog i duboko nesrećnog deteta koje nije svesno svojih postupaka", ali i velika opomena svima da se takva tragedija nikada ne ponovi.

Zahtevi za ostavku ministra Ružića

Posle tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar oglasili su se i Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije, Mreža organizacija za decu Srbije, Građanske inicijative, Društvo školskih bibliotekara Srbije, Unija srednjoškolaca i Savez učitelja Republike Srbije zahtevom da odgovor na taj događaj mora biti rezultat jednog opsežnog konsultativnog procesa celog društva koji bi jasno naznačio neophodne i temeljne promene.

U zajedničkom saopštenju ovih organizacija se ističe da intenzitet tragedije pokazuje da je stanje u obrazovanju takvo da odavno prevazilazi kapacitete prosvetnog sistema.

Takođe upućen je i zahtev nadležnima da uvedu strogu kontrolu sadržaja u štampanim i drugim medijima koji imaju nacionalnu dostupnost, a koji obiluju nasiljem i govorom mržnje.

Ostavku ministra prosvete Branka Ružića zbog stanja u školstvu i tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” zatražio je Pokret za preokret, koji u saopštenju ističe da Ružić nema subjektivnu odgovornost za tragediju, ali ima odgovornost za stanje u školama u kojima su prisutni vršnjačko nasilje, napadi na nastavnike, kao i degradacija osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Ružić je izjavom da su za tragediju krive "zapadne vrednosti" pokazao da nema osećanja za svoju odgovornost, već da politizuje ubistvo i građane deli na one koji su za zapadne i neke druge vrednosti, saopštio je Pokret za preokret.

Takođe, i Inicijativa mladih za ljudska prava traži smenu ministra obrazovanja Branka Ružića zbog, kako se navodi u saopštenju, političke instrumentalizacije tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar".

“Sramnom izjavom tokom konferencije za medije da sistem nije zakazao, pri čemu je optužio zapadne vrednosti, internet i video igre za stradanje dece, nastavnice i pripadnika obezbeđenja, umesto da preuzme odgovornost i podnese ostavku, Ružić nije propustio priliku da bezobzirno politički zloupotrebi veliku tragediju”, navodi se u saopštenju i ocenjuje da bi smena Ružića bila važan politički čin Vlade i adekvatna sankcija za izgovorenu reč u osetljivom i traumatičnom trenutku.

Dan nakon višestrukog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar” oglasila se i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) ocenom da ta tragedija ukazuje da se na svim nivoima mora raditi na prevenciji nasilja.

U saopštenju SANU se ističe i da zajednički cilj nadležnih organa i celog društva mora biti promena kulturnog obrasca i povećanje empatije i stepena međuljudskog razumevanja.

XS
SM
MD
LG