Linkovi

Održana protestna šetnja "Srbija protiv nasilja" zbog dva masovna ubistva


Protestna šetnja opozicije u Beogradu
Protestna šetnja opozicije u Beogradu

BEOGRAD - U Beogradu je održan protest "Srbija protiv nasilja" koji su inicirale pojedine opozicione stranke zbog dva masovna ubistva prošle nedelje. Okupljanje je počelo ispred Narodne skupštine i održana je protestna šetnja od Skupštine do zgrade Vlade. Slični skupovi održani su i u drugim gradovima u Srbiji.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević izjavio je da, prema policijskim procenama, na protestu u Beogradu bilo oko 50.000 ljudi.

Sa protesta je upućeno nekoliko zahteva: za smenu rukovodstva Regulatornog tela za elektronske medije (REM), gašenje štampanih medija koji krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televijama Pink i Hepi TV koje promovišu nasilje, ukidanje rijaliti programa, smenu rukovodstva RTS-a zbog programa koji promovišu agresiju i nasilje, kao i održavanje sednice Skupštine na kojoj će se raspravljati o aktuelnoj situaciji.

Izneti su zahtevi i za ostavke ministra policije Bratislava Gašića, šefa BIA-e Aleksandra Vulina, a kao i usvajanje ostavke minisra prosvete Branka Ružića koji je u nedelju podneo ostavku.

Rok za ispunjenje zahteva je petak, a ako vlast to ne učini, demonstranti najavljuju da će se ponovo okupiti i da će u petak "Srbija stati".

Masovni protest u Beogradu zbog dva masovna ubistva
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Zahteve protesta, koji su inicirale incirale poslaničke grupe Ujedinjeni, Zajedno, Narodna stranka, Demokratska stranka, Ne davimo Beograd, pročitala je nastavnica srpskog jezika Marina Vidojević.

"Ovde smo jer ne možemo više da čekamo. Predugo smo čekali, ćutali, okretali glavu na drugu stranu, očekivali da će neko drugi rešavati probleme. U toj atmsoferi, zlo je raslo, a tragedija nas je udarila u lice na najgori način", rekla je Vidojević i izrazila saučešće porodicama žrtava.

Demonstranti su ispred Vlade, na kraju protestne šetnje, uzvikivali "Vučiću, odlazi" i "Ostavke, ostavke".

U pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" prošle srede u Beogradu, maloletni K.K. ubio je devet i ranio sedam osoba, dok je u pucnjavi u selima oko Mladenovca, u noći između četvrtka i petka, 21-godišnji U.B. ubio osam i ranio 14 osoba. Oba napadača su uhapšena posle masakra. K.K je masovno ubistvo izvršio očevim pištoljem, dok su kod U.B. nađeni arsenal oružja i bombe.

Šetnja građana do Vlade ulicom Kneza Miloša
Šetnja građana do Vlade ulicom Kneza Miloša

Protesti u Novom Sadu: Poslato cveće Dunavom za Beograd

Okupljeni na današnjem novosadskom protestu "Sve mora da stane" krenuli su u komemorativnu šetnju, kojom će odati počast žrtvama tragedija u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu.

Skup je počeo na Trgu slobode minutom ćutanja za žrtve, odakle se krenulo u šetnju ka Varadinskom mostu, navodi portal 021.

Ideja je da se sa mosta baci cveće u Dunav i tako "pošalje za Beograd".
Ljudi na čelu šetnje nose transparent "Sve mora da stane".

Skup su organizovali Građanski pokret Bravo, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Europolis, Most solidarnosti, Osa, Savez antifašista Vojvodine, Šodroš Survajvor Kamp, Vojvođanska politikološka asocijacija, Demokratska stranka, Narodna stranka, Nova - Da se struka pita, Srbija centar, partija Zajedno i Zelena mreža Vojvodine.

Sveće i cveće za žrtve masakra u školi "Vladislav Ribnikar"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Kao odgovor na dva masovna ubistva, vlast u Srbiji donela je nekoliko mera koje bi, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, trebalo da doprinesu"razoružavanju Srbije" i smanjenju oružja u legalnom posedu, kao i nelegalnog oružja.

Na snazi su dvogodišnji moratorijum na izdavanje novih i revizija postojećih dozvola za oružje, povećane su kazne za nelegalno držanje oružja i onima koji imaju neregistrovano oružje u svom posedu dat je rok od mesec dana, počev od 8. maja, da oružje bez posledica predaju policiji. Takođe je predviđeno pojačano prisustvo policije u školama.

Protest "Srbija protiv nasilja" ispred Skupštine Srbije
Protest "Srbija protiv nasilja" ispred Skupštine Srbije

Kako će izgledati nastava u školama?

U sredu će u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", biti skraćeni časovi na 30 minuta, a prva dva časa biće posvećena razgovorima sa stručnjacima, izjavila je danas šefica odseka Ministarstva prosvete za ljudska i manjinska prava Snežana Vuković.

Ona je za N1 rekla da će prva dva časa i u prepodnevnoj i u popodnevnoj smeni biti posvećena razgovorima sa stručnjacima, a od trećeg će nastavnici videti da li deca imaju potrebu da uđu u rutinu i da počne nastava ili će se vratiti kući.

Na roditeljima je, dodaje, da procene da li dete treba da dođe u školu, budući da ne sme da dolazi sa strahovima.

Prema njenim rečima, važno je da đaci iskustvo traume obrade zajedno sa nastavnicima, ali i sa psihoterapeutima iz tima stručnjaka koji je formiran.

"Ništa ne sme da ostane nedorečeno i neobrađeno. Biće još vemena kada će oni moći da kroz razne situacije pokažu sećanje na svoje drugove i na takav način odtuguju", kazala je Vuković.

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od danas je pojačano prisustvo policije, a tokom trajanja nastave obezbeđeno je stalno prisustvo školskog policajca, izjavila je major policije Danijela Ostojić iz Uprave policije i dodala da je poslednjih nekoliko dana prijavljeno više od 120 događaja zbog pretnji učenika.

Ona je naglasila da je jedan od prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova zaštita bezbednosti učenika, zaposlenih u školama i škola, kao i očuvanje mira i sigurnosti svih građana, saopštio je MUP.

Ostojić je istakla da je poslednjih nekoliko dana, nakon dva tragična događaja, u Srbiji prijavljeno više od 120 događaja zbog pretnji učenika, kao i objavljivanja neprimerenih sadržaja na društvenim mrežama, koji dodatno unose nemir i strah.

XS
SM
MD
LG