Linkovi

Pritvor za osumnjičenog za ubistva u Smederevu i Mladenovcu


Policija blokira prilaz selu Dubona na 40 kilometara od Beograda, u petak, 5. maja 2023. (Foto: AP/Marko Drobnjakovic)
Policija blokira prilaz selu Dubona na 40 kilometara od Beograda, u petak, 5. maja 2023. (Foto: AP/Marko Drobnjakovic)

Viši sud u Smederevu odredio je pritvor dvadesetogodišnjem U.B, osumnjičenom za ubistva u Smederevu i Mladenovcu, prenela je agencija FoNet. Njemu je prvobitno, 5. maja određen pritvor na 48 sati.

Osumnjičeni mladić se tereti za ubistvo osam osoba hicima iz automatskog oružja, u noći 4. maja na teritoriji Smedereva i Mladenovca, kao i za pokušaj ubistva još 12 osoba.

Tužilaštvo u Smederevu je saopštilo da je U.B. saslušan zbog sumnje da je izvršio krivična dela teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Prilikom pretresa U.B. i prostorija koje je koristio pronađena je veća količina oružja i municije, navodi se u saopštenju.


Tužilaštvo u Smederevu navodi da je osumnjičeni, prilikom bekstva, neovlašćeno koristio tuđe vozilo, a potom u blizini naplatne rampe "Mali Požarevac" pretio bombom taksisti i trudnici u taksi vozilu, i tako prinudio vozača da ga odveze do sela na teritoriji opštine Kragujevac, gde je 5. maja pronađen u objektu čiji je vlasnik njegov ujak.

U ponedeljak je U.B. priznao izvršenje krivičnih dela, navodeći da je upotrebom automatske puške i pištolja na tri lokacije na teritoriji Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni, pucao na više lica koja nije poznavao, da bi zaplašio stanovništvo, naovdi se u saopštenju.

Posle saslušanja je Tužilaštvo predložilo da se osumnjičenom odredi pritvor, što je sudija za prethodni postupak u Smederevu prihvatio, prenosi FoNet.

Počela akcija predaje nelegalnog oružja

Posle dve tragedije u Srbiji u kojima je u samo dva dana ubijeno 17 ljudi, uglavnom učenika osnovne škole i mladih, država je organizovala akciju predaja nelegalnog oružja, a prvog dana u policijske stanice doneto 1.500 komada oružja, 50.000 metaka, više od 100 bombi, ručnih bacača "zolja" i drugog oružja, objavio je BBC na srpskom.

Transparent sa protesta "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, 8. maja 2023. (Foto: AP/Darko Vojnovic)
Transparent sa protesta "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, 8. maja 2023. (Foto: AP/Darko Vojnovic)

Akcija Ministarstva unutrašnjih poslova trajaće do 8. juna. Građani koji poseduju neregistrovano oružje i miniciju mogu ih predati svakoga dana od sedam do 19 časova bez sankcija i dokazivanja porekla.

Iz MUP navode da građani mogu i samo da pozovu najbližu policijsku stanicu, posle čega će patrola da dođe kod njih i preuzme oružje ili eksplozivne naprave.

Tokom predaje oružja građani nisu u obavezi da se legitimišu, ističu iz policije.

Građani koji u ostavljenom roku predaju neregistrovano oružje neće krivično odgovarati, niti snositi bilo kakve posledice, a ne moraju dokazivati ni poreklo oružja, poručio je MUP

Počast žrtavama ubistava u Srbiji na sednici EP

Na početku plenarne sednice Evropskog parlamenta, održan je minut ćutnje za žrtve prošlonedeljnih ubistava u Srbiji. U ime svih poslanika, predsednica parlamenta Roberta Mecola izrazila je saučešće porodicama i prijateljima žrtava.

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik podneo je usmeni amandman na izvještaj o Srbiji, u kojem se osuđuju masovna ubistva, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Evropski parlament stoji uz narod Srbije u ovim teškim trenucima", objavio je Bilčik na Tviteru.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Napad je izvršio naoružani 13-godišnji učenik škole. Dan kasnije, dogodio se napad u selima Malo Orašje i Dubona, u kojima je ubijeno osam osoba.

XS
SM
MD
LG