Linkovi

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni u pucnjavi u školi u Beogradu


Građani Beograda pale sveće za žrtve iz osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 3. maja 2023. (Foto: AP/Armin Durgut)
Građani Beograda pale sveće za žrtve iz osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 3. maja 2023. (Foto: AP/Armin Durgut)

U pucnjavi koja se desila u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu u sredu ujutru ubijeno je osmoro dece i radnik obezbeđenja, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru, potvrđeno je u MUP-u za Glas Amerike.

Kako je rečeno, učenik ove škole, K.K. rođen 2009. godine, sumnjiči da je počinio ovaj zločin i uhapšen je u dvorištu škole. Uhapšen je i njegov otac.

Više detalja o napadu i osumnjičenom saopšteno je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, a više o tome čitajte ovde.

MUP je prethodno saopštio da je uhapšen učenik sedmog razreda za kojeg se sumnja da je iz očevog pištolja pucao u đake i radnika obezbeđenja.

Prema navodima MUP-a, pucnjava je prijavljena u 8sati i 40 minuta ujutru i policija je odmah uputila sve raspoložive patrole na teren.

Sve policijske snage su i dalje na mestu zločina i intenzivno rade na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do tragedije, navodi MUP.

U Klinički centar primljeno je troje dece i nastavnica, koji su dobili prostrelne rane.

Troje učenika su starosti oko 13 godina, dok je nastavnica 1970. godište.

Jedan učenik je u teškom opštem stanju, on je prebačen u operacionu salu sa teškim prostrelnim povredama grudnog koša i vrata. Jedan učenik ima prostrelnu ranu leve potkolenice, učenica je zadobila ranu u stomak i rane u obe ruke, dok je nastavnica ranjena u stomak i obe šake.

Roditelji ispred škole "Vladislav Ribnikar"
Roditelji ispred škole "Vladislav Ribnikar"

Direktor dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić izjavio je da je završena operacija devojčice povrđene u pucnjavi i da je ona vitalno ugrožena, javlja Fonet.

Devojčica je smeštena na odeljenju intezivne nege i pod stalnim je nadzorom, rekao je Dučić.

On je rekao da su dva dečaka sa prostrelnim ranama nogu van životne opasnosti.

Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost, od 5. do 7. maja.

Vučić: Srbija ujedinjena u tuzi, dečak će biti na Klinici za neuropsihijatriju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće porodicama ubijene dece i radnika obezbeđenja u školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, prenosi N1.

"Srbija je ujedinjena u tuzi, ona je tolika da je ne pamtimo veću. Ali kada smo u tuzi ujedinjeni, moramo da tražimo da sagledavamo uzroke, odgovornost svakog od nas, da tražimo rešenja", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se medijima posle pucnjave u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, 3. maja 2023. (Foto: AP/Darko Vojinović)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se medijima posle pucnjave u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, 3. maja 2023. (Foto: AP/Darko Vojinović)

On je dodao da se dečak nalazi na "posebnom mestu", i da će biti smešten na posebnom delu Klinike za neuropsihijatriju. Vučić je takođe rekao da je otac, iako je imao dozvole za oružje, čuvao oružje nepropisno, i naveo da su privedeni i otac i majka dečaka. Predsednik Srbije je rekao da je zbog neistina koje se šire po društvenim mrežama "dužan da govori o stvarnim uzrocima i posledicama."

On je naveo da se u svetu broj takvih incidenata ne smanjuje i najavio da će država pokušati da angažuje još veći broj policajaca u školama kako bi ih učinila bezbednjim, prenela je agencija Fonet.

Vučić je Vladi predložio 10 mera, među kojima je i da se granica za krivičnopravnu odgovornost pomeri sa 14 na 12 godina. Takođe je predložio da se u naredne dve godine uvede moratorijum za držanje i nošenje oružja, kao i da se sprovede revizija svih dozvola izdatih za posedovanje i držanje oružja.

Predsednik Srbije je zatražio i kontrolu načina držanja oružja, a posebno proveru da li se oružje čuva odvojeno od municije.

Građani se okupljaju na bdenju u centru Beograda posle masovnog ubistva u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, 3. maja 2023. (Foto: Reuters/Antonio Bronić)
Građani se okupljaju na bdenju u centru Beograda posle masovnog ubistva u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, 3. maja 2023. (Foto: Reuters/Antonio Bronić)

Učenici i nastavnici OŠ "Vladislav Ribnikar" okupljaju se celog popodneva u školskom dvorištu, pale sveće i ostavljuu sveće odajući počast nastradalima u masovnom ubistvu koje je jutros počinio 13-godišnji učenik te škole.

Đaci i nastavnici, uz drvo ispred škole polažu cveće, pale sveće i ostavljaju igračke.

Poštu nastradalima odaće večeras i mnogi drugi Beograđani, a okupljanje je najavljeno na Cvetnom trgu u 20 sati.

Strani zvaničnici izražavaju saučeće

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izrazio je saučešće porodicama i prijteljima ubijenih na Vračaru, navodeći da su i on i celo osoblje ambasade u šoku zbog vesti o pucnjavi.

"Smrt jednog deteta je tragedija, a da toliko njih bude ubijeno na mestu gde bi trebalo da se osećaju najbezbednije je nepodnošljivo. Amerika i svet saosećaju i dele vaš bol", napisao je Hil na Tviteru.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izrazio je u svoje i u ime EU tugu zbog tragedije koja se dogodila u osnovnoj školi u Beogradu, govoreći na kraju konferencije za štampu u Briselu.

"Želimo da izrazimo duboko saučešće porodicama i bližnjima žrtava, i poželimo brz oporavak ranjenim. Ovo su vrlo tužne vesti“, rekao je Borelj.

Izraze saučešća porodicama i prijateljima uputili su, između ostalih, belgijska ministarka spoljnih poslova Hadja Lahbib, šef češke diplomatije Jan Lipavski i zvaničnici iz celog regiona Balkana, među kojima je Edi Rama, premijer Albanije.

Crnogorski premijer Dritan Abazović poručio je da Crna Gora tuguje zbog tragedije u Beogradu i da je tužna vest potresla ceo region.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani uputila je saučešće povodom masovnog ubistva.

"Ništa nije vrednije od života deteta i ništa bolnije od gubitka tog života. Šaljem svoje najdublje saučešće svim roditeljima koji su izgubili decu u stravičnoj školskoj pucnjavi danas u Beogradu i molimo se za brz oporavak svih koji su ranjeni, poručila je Osmani.

Pucnjava u Beogradu je jedna od glavnih vesti i u svetskim medijima. Agencija Asošijeted pres podseća da, iako u Srbiji postoji velika količina oružja koja je ostala iz ratova 1990-ih, masovna ubistva su izuzetno retka u samoj zemlji i širem regionu Balkana, a da proteklih više godina nije bilo pucnjava u školama.

Srbija je među pet zemalja u svetu sa najvećim brojem komada oružja po glavi stanovnika, prema istraživanju koje je sprovela grupa Small Arms Survey, objavljeno 2018. godine, podseća Nacionalni javni radio (NPR). Dok je u Srbiji registrovano skoro 1,2 miliona primeraka oružja, veruje se da više od 1,5 miliona nije registrovano, navela je ta grupa.

Janković: Ovo je dokaz stepena nasilja u kome živimo

Povodom pucnjave i ubistava koja su se danas dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS), za Glas Amerike kaže da nijedna škola u Srbiji nije mogla da zamisli da će se ovo dogoditi, iako je bilo jasno da se nasilje ne smanjuje, nego da je sve češće i brutalnije.

Ja mislim da je ovo pre svega do društva, da mi konačno shvatimo u kakvom stepenu nasilja svi živimo, jer možda neko toga nije bio svestan. A sada mislim da su svesni svi, jer danas niko ni o čemu drugom čini mi se ne da ne razgovara i ne misli – osim o ovoj tragediji koja nas je zadesila, a pre svega porodice žrtava. Svakako kad se društvo bude osvestilo, ako je ovo trenutak osvešćenja moramo mnogo više da poklanjamo pažnje našoj deci, moramo mnogo više da slušamo šta nam govore i da ne dođemo u situaciju da jedan dečak od 14 godina toliko mrzi - da ubije”.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković (Foto: Medija centar)
Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković (Foto: Medija centar)

Uz isticanje da je ovaj događaj svetska vest, Janković podseća na projekat “Školski policajac”, koji je sada sveden na nivo lokalnih samouprava.

Mi smo sada školu sveli na to da roditelji plaćaju obezbeđenje ako žele, a ako ne žele – ne plaćaju. Dakle, država Srbija se ne bavi obezbeđenjem u srpskim školama, čak i ako su osnovne, one koje su obavezne po zakonu. A da ne pričamo o srednjim. Ovo otvara mnoga pitanja, a mislim da otvara pitanje oružja, koliko ima oružja, gde se ono nalazi, i kako je moguće da ovaj dečak puca da ubije, puca u glavu, puca u grudi i puca u stomak. Dakle, on nije pucao nasumično”.

Prema njenim rečima članovi Unije SPRS će u petak obustaviti rad i povesti akciju “Prosveta je zanemela”, a ministar obrazovanja posle ovog događaja treba da podnese ostavku i ode sa te funkcije, smatra Janković.

XS
SM
MD
LG