Linkovi

Sveće i muk ispred škole u Beogradu posle masovnog ubistva


Cveće, sveće i dečje igračke ispred škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu
Cveće, sveće i dečje igračke ispred škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu

Dan posle masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" u beogradskom naselju Vračar, građani donose cveće i pale sveće za ubijene i ranjene u pucnjavi. Maloletni K.K. rođen 2009. godine je iz očevog pištolja ubio osmoro đaka i radnika obezbeđenja škole i ranio još šestoro đaka i nastavnicu. Dvoje dece je i dalje u kritičnom stanju.

Učenik sedmog razreda, ušao je u sredu ujutru u školu pred kraj prvog časa, i najpre ubio radnika obezbeđenja, a potom pucao u decu i nastavnicu istorije. Kako su saopštili nadležni, on je napad planirao duži vremenski period i znao je tačno koga targetira. Sa sobom je nosio dva pištolja, koja je legalno posedovao njegov otac. Posle ubistva, pozvao je policiju i uhapšen je u školskom dvorištu.

K.K. se nalazi se u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Ulici dr Subotića, rekla je za Tanjug advokatica porodice Irina Borović. Prema njenim rečima, sa njim je posle ponoći razgovor obavio konzilijum lekara, a dalji pregledi nastaviće se u narednim danima. Ona je dodala za Tanjug da je rezultat njegovog toksikološkog nalaza negativan.

Ocu dečaka određeno je zadržavanje od 48 sati. Maloletni K.K. nije krivično odgovoran za učinjeno, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu, jer nije još napunio 14 godina.

U Srbiji je proglašena trodnevna žalost od petka do nedelje.

Sveće i cveće za žrtve masakra u školi "Vladislav Ribnikar"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Kako javlja RTS, direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je da je troje od četvoro ranjenih - dvoje učenika i nastavnika sasvim dobro i da su budni.

Za četvrtog pacijenta, jednog od učenika, Ašanin kaže da je došao sa teškim prostrelnim ranama grudnog koša, vrata i kičme i da je dvaput operisan, te da se njegovo stanje i dalje kvalifikuje kao kritično.

Siniša Dučić, direktor dečje bolnice u Tiršovoj, u koju je primljeno troje dece, kazao je da su dva dečaka sa prostrelnim ranama nogu stabilno.

Devojčica koja je primljena sa povredom glave je i dalje životno ugrožena i u kritičnom je stanju.

Građani donose cveće i pale sveće ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 4. maj 2023.
Građani donose cveće i pale sveće ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 4. maj 2023.

Knjiga žalosti

U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" biće otvorena Knjiga žalosti povodom tragedije koja se dogodila u toj ustanovi, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete. Građani se mogu upisati 5. maja od 15 do 19 časova, 6. maja od 10 do 15 časova i 7. maja od 10 do 15 časova. Knjiga žalosti biće izložena na glavnom ulazu u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar".

Dan žalosti u BiH, sveće paljene u Zagrebu i Prištini i drugim gradovima

Savet ministara Bosne i Hercegovine večeras je na vanrednoj sednici proglasilo 5. maj danom žalosti u Bosni i Hercegovini, zbog tragedije koja se dogodila u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Zastave na svim državnim institucijama biće spuštene na pola koplja, a televizijski i radijski sadržaj, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za taj dan, potrebno je prilagoditi Danu žalosti, navodi se u saopštenju posle sednice, prenosi Klix.

Zbog tragedije u osnovnoj školi u Beogradu, građanska inicijativa "Zagreb te zove" danas je organizovala paljenje sveća na Cvetnom trgu, između ograde pravoslavne crkve sv. Preobraženja i spomenika Petru Preradoviću.

Organizatori i učesnici festivala "Mirdita, Dobar dan!", zapalili su u Prištini sveće za žrtve napada u osnovnoj školi u centru Beograda. Sveće su zapalili ispred Narodnog pozorišta u Prištini, preneo je RTS. Održan je i minut ćutnje na festivalu.

Štrajk prosvetnih radnika i zahtev za ostavku ministra

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije odlučio je da od četvrtka obustavi rad u školama posle masovnog ubistva, dok će Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije obustviti nastavu od petka. Sindikat Nezavisnost će takođe obustaviti rad u školama od petka, prenosi FoNet.

Nezavisni sindikat prosvetnik radnika Srbije je zatražio i hitnu smenu ministra prosvete Branka Ružića, člana SPS-a.

Predsednik tog sindikata Dušan Kokot izjavio je za N1 da će štrajk prosvetnih radnika trajati do razrešenja ministra prosvete.

"Ministar nema ličnu odgovornost u slučaju OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, ali on mora biti smenjen zbog onoga što je rekao na jučerašnjoj konferenciji za novinare koja je bila poražavajuća za sve u sistemu obrazovanja poput jučerašnje tragedije. Nasilje dolazi sa vrha. I kada ministar prosvete kaže da sistem nije zakazao, a Kristijan Golubović posećuje školu, Vučić se ponaša agresivno prema novinarima i ministar ne vidi u tome ništa sporno, onda mora da bude razrešen“, kaže Kokot.

Plakat ispred škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 4. maj 2023.
Plakat ispred škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 4. maj 2023.

Lider SPS-a Ivica Dačić rekao je da je Ružić preneo da je spreman da podnese ostavku ako ima njegove individualne odgovornosti u napadu, ali Dačić smatra da to neće odrediti da li će se društvo posvetiti rešavanju ovakvog problema, prenos FoNet.

"Ja bih razumeo da je reč o individualnoj odgovornosti i propustu, ovde je reč o jednoj objektivnoj odgovornosti. Moramo da se ozbiljno bavimo ovakvim stvarima, ali ne samo narednih deset dana, već uvek", rekao je Dačić za televiziju Hepi.

Moratorijum na izdavanje dozvola za oružje na dve godine

Vlada Srbije objavila je zaključke u kojima predlaže moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja na dve godine, posle pucnjave u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kao i da Ministarstvo pravde razmotri snižavanje starosne granice za krivičnopravnu odgovornost maloletnih lica sa 14 na 12 godina.

U roku od tri meseca mora da bude završena revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja, a u roku od šest meseci završiti kontrolu kako lica koja imaju dozvole drže oružje, a posebno kontrolu da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja, da li se oružje čuva odvojeno od municije i da li je na adekvatan način sprečen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim licima.

Kontrola svih streljana na teritoriji Srbije, da bude završena u roku od tri meseca, u roku od mesec dana pripremiti propise o uslovima i načinu korišćenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloletnim licima, navodi se u zaključcima sa sednice Vlade Srbije koje su prelei mediji.

Ministarstvu pravde se nalaže da u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika pripremi izmene zakona kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za lica koja omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posed vatrenog oružja i koja maloletna i druga neovlašćena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

Ministarstvo pravde treba da razmotri mogućnost izmena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivičnopravnu odgovornost maloletnih lica snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

Policija ispred ulaza u OŠ "Vladislav Ribnikar", 4. maj 2023.
Policija ispred ulaza u OŠ "Vladislav Ribnikar", 4. maj 2023.

Ministarstvima prosvete i zdravlja se nalaže da u saradnji, u roku od mesec dana, pripreme propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

U roku od deset dana Vlada Srbije će formirati Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi, koje bi hitno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja.

U konsultacijama sa sindikatima prosvetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotriće se celishodnost donošenja mere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

Ministarstvima pravde i informisanja i telekomunikacija se nalaže da u saradnji, u roku od mesec dana, razmotre mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme, kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

Vlada će u roku od 10 dana formirati Radnu grupu za bezbednost dece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mere zabrane pristupa sajtovima (DARK NET i slično) koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Mediji: Novi incidenti sa vatrenim oružjem

Mediji prenose da su se u Srbiji i regionu desili i drugi incidenti posle masovnog ubistva u školi na Vračaru.

Beogradska gimnazija „Ruđer Bošković“ potvrdila je da je danas, oko 13 časova, bivša učenica (15) te škole kuhinjskim nožem povredila jednog učenika i nastavnicu. Kako se navodi u saopštenju, tokom malog odmora bivša učenica je u hodniku gimnazije iznenada izvadila kuhinjski nož, prišla učeniku sa leđa i ubola ga u predelu ramena, nanevši mu lakšu telesnu povredu. U istom trenutku, troje nastavnika koji su bili u hodniku odmah su reagovali i zaštitili ostalu decu. Tokom oduzimanja noža bivšoj učenici jedna nastavnica je zadobila dve posekotine, a radnik obezbeđenja joj je ograničio slobodu kretanja. Pripadnici policije su preuzeli bivšu učenicu, a povređenima je ukazana lekarska pomoć.

Policija je jutros oko 9:50 dobila poziv da je učenik trećeg razreda (9) Osnovne škole "Desanka Maksimović" pravio spisak sa imenima, javlja "Blic", navodeći da je policija reagovala odmah po prijavi i sa dečakom će biti obavljen razgovor.

"U više škola jutros je došlo do toga da deca pod uticajem jučerašnjeg događaja iz šale počnu da simuliraju istu stvar. U našoj školi dečak (9) treći razred je simulirao pucnjavu, nije bilo nikakvog pištolja i sve je smatrao šalom", rekla je pomoćnica direktora te škole Biljana Knežević.

Policija u Obrenovcu obavlja razgovor sa maloletnikom koji je jutros u školi izvadio plastični pištolj, i sa njegovim ocem, rečeno je Fonetu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Dečak je u školu doneo i pokazivao plastični pištolj. Mediji su ranije preneli da je dečak u Osnovnoj školi "Jefimija" u Obrenovcu nakon minuta ćutanja izvadio plastični pištolj, pa je školski policajac pozvao kolege.

Fonet prenosi i navode portala iz BiH da je jedan mladić iz Bihaća zapretio da sprema napad na učenike i zaposlene u Ekonomskoj školi po ugledu na napad u Beogradu. Iz škole su, kako je navedeno, rekli da nema potrebe za panikom i da su nadležni reagovali na vreme.

XS
SM
MD
LG