Linkovi

Epidemiološka situacja u Srbiji dobra, ali "vatra tinja", "4. talas moguć i pre jeseni"


Arhiva - Imunolog Srđa Janković tokom gostovanja na TV Prva
Arhiva - Imunolog Srđa Janković tokom gostovanja na TV Prva

U poslednja 24 sata, do utorka u 15 sati, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 110 osoba, od testiranih 9.372. Od posledica zaraze preminule dve osobe, dok je respiratorima 12 pacijenata. Međutim, zdravstveni zvaničnici i stručnjaci ponavljaju upozorenja da borba sa virusom nije završena i da je vakcinacija jedino rešenje.

Generalni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da četvrti talas korona virusa u Srbiju može da se dogodi i pre jeseni, da su se građani u Srbiji "preterano opustili" i da većina smatra da je korona prošlost, a ona je i dalje tu.

Došlo do usporenja vakicnacije, rekao je on, i da je sa jučerašnjim danom dato 2.730.000 prvih doza vakcine i 2.590.000 drugih doza.

"To još nije dovoljno da se opustimo, jer sa tim brojem vakcinisanih ne možemo očekivati mirnu jesen. Moramo naći nove modele za motivaciju vakcinacije", rekao je on za TV Pink.

Naglasio je da korona može da se pobedi isključivo vakcinacijom. Ako odziv za vakcinaciju bude ovako slab i budemo nastavili da se ponašamo neodgovorno, četvrti talas na jesen, a možda i pre, je neizbežan, upozorio je on.

Janković: Vatra tinja, a okolo mnogo suve trave – lako je shvatiti šta će se desiti

Imunolog Srđa Janković kaže za RTS da postoje velike šanse da obolevanje od koronavirusa svedemo na sporadične slučajeve ako bismo povećali obuhvat vakcinacije. U suprotnom, imaćemo epidemijske talase, upozorava Janković.

Srđa Janković je za RTS rekao da je situacija sa koronavirusom relativno dobra, ali da svakog dana bude između 80 i 100 novozaraženih.

"Nije suština u broju, suština je da veliki deo stanovništva nije imun na bolest, nema imunitet, niti je preležao, niti je vakcinisan. To je rizik koji pre ili kasnije mora dovesti do nekog pogoršanja. Nadamo se da neće ličiti na one prethodne talase", rekao je imunolog.

Prema njegovim rečima, vakcina štiti od svake varijante koronavirusa.

"Zato je priča o delta varijanti značajnija za virusologa i lekara, a za nas kao članove zajednice važno je da se sprečava istim preventivnim merama", naglasio je Janković.

Trenutnu situaciju uporedio je sa požarom koji tinja.

"Ako vidite da požar tinja, da je skoro ugašen, ali vidite mnogo suvog rastinja, da nema bedema, ako požar zahvati to što može da gori, požar će se širiti. Niko neće misliti da je gotovo ako požar tinja u zapaljivoj sredini. Ne poredim ljude sa neživom prirodom, ali nama požar tinja. Kad imate suvu travu i požar koji tinja, mislim da je lako shvatiti šta će se desiti", naglasio je imunolog.

XS
SM
MD
LG