Linkovi

SAD donirale novih šest vozila za zdravstvene ustanove u Srbiji


Šest novih ambulantnih vozila koje je ambasador SAD Entoni Godfri uručio je u ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru, namenjenih zdravstvenim ustanovama u Srbiji, u Beogradu, 14. juna 2021. (Foto: Ambasada SAD u Srbiji)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Entoni Godfri uručio je u ponedeljak ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru šest novih ambulantnih vozila, namenjenih zdravstvenim ustanovama u Srbiji, kako bi mogle efikasno da odgovore na pandemiju Kovid 19, kao i da spremnije dočekaju zdravstvene krize u budućnosti, saopštila je Ambasada SAD u Beogradu.

Primopredaji, koja je održana ispred Palate Srbija prisustvovale su i Fransin Pikap, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) i predstavnici zdravstvenih ustanova koje su dobile ovu donaciju, navodi se u saopštenju.

Ambulanta vozila uručena danas, deo su kontingenta od ukupno 11 koje je za zdravstvene ustanove u Srbiji obezbedila Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a koristiće ih: Opšta bolnica Jagodina, Dom zdravlja Bogatić, Dom zdravlja Kraljevo, Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja, Dom zdravlja Vranje i Dom zdravlja Svrljig. Do kraja avgusta biće uručeno i preostalih pet vozila, kaže se u saopštenju.

"Ova pandemija je jasno pokazala koliko je važna zdravstvena zaštita i koliko je važno raditi zajedno. Zdravstvo je u svim zemljama sveta pretrpelo veliki pritisak. Potreba da mu se da podrška i da se u njega investira nikada nije bila jasnija", poručio je ambasador Godfri.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Entoni Godfri uručio je u ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru šest novih ambulantnih vozila, namenjenih zdravstvenim ustanovama u Srbiji, u Beogradu, 14. juna 2021. (Foto: Ambasada SAD u Srbiji)
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Entoni Godfri uručio je u ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru šest novih ambulantnih vozila, namenjenih zdravstvenim ustanovama u Srbiji, u Beogradu, 14. juna 2021. (Foto: Ambasada SAD u Srbiji)

"Pandemija nam je pokazala koliko je važno da budemo solidarni i pomažemo jedni drugima. UNDP, uz podršku američkog naroda, i u partnerstvu sa Vladom, pomaže Srbiji da iz ove krize izađe jača i spremnija za izazove u budućnosti. Kako niko ne bi bio izostavljen, ova vozila, opremljena za pružanje hitne medicinske pomoći u skladu sa međunarodnim standardima, otići će i u manje gradove i opštine u Srbiji. Time ćemo obezbediti da građani u tim sredinama sigurno stignu do zdravstvenih ustanova i na vreme dobiju neophodnu medicinsku pomoć,", istakla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, prenosi Ambasada.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio se na donaciji, istakavši da u vremenu pandemije moramo da budemo jedinstveni i da zajedno delujemo u cilju suzbijanja korona virusa.

"Problem sa koronavirusom ne možemo rešavati svako u svom dvorištu, već moramo zajedno da radimo. Upravo zato, mi smo kao država podelili građanima zemalja u okruženju i šire 400.000 doza vakcina, a drago nam je i da druge zemlje razmišljaju na taj način", istakao je Lončar.

Svečanom primopredajom ovih vozila ujedno su počele aktivnosti u okviru projekta "Zajedno protiv Kovida", koji u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" sprovodi UNDP, a finansira USAID.

Cilj sveobuhvatne pomoći američkog naroda, vredne milion američkih dolara, je da se obezbedi efikasan odgovor na izazove COVID-19 pandemije u Srbiji u oblasti zdravstva, socijalne zaštite, kao i očuvanja životne sredine, navodi se u saopštenju.

Kako bi Srbija dobila moderan centar za upravljanje procesom vakcinacije i krizama javnog zdravlja, u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u Beogradu, biće uspostavljen Nacionalni operativni centar za imunizaciju, za koji će biti obezbeđena najsavremenija telekomunikaciona oprema.Pored toga, 24 zavoda za javno zdravlje širom Srbije takođe će dobiti novu opremu za unapređenje koordinacije i komunikacije.

U 36 domova za stara lica širom Srbije stići će tableti i televizori, kako bi, u uslovima ograničene mogućnosti kretanja i poseta, ali i nakon stabilizacije zdravstvene situacije u zemlji, stariji sugrađani mogli lakše da ostanu u kontaktu sa svojom porodicom i prijateljima, u zemlji i inostranstvu.

Da bi se uticaj pandemije Kovida 19 na životnu sredinu u Srbiji sveo na minimum, potrebno je da se infektivni i medicinski otpad, uključujući i onaj koji je rezultat masovne vakcinacije, pripremi za odlaganje na bezbedan način. Kako bi se to omogućilo Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ biće opremljen parnim sterilizatorom i drobilicom za upravljanje medicinskim otpadom.

Ova pomoć je deo šire podrške USAID-a Srbiji za borbu protiv Kovida 19, koja je obuhvatila i finansiranje inovativnih lokalnih preduzetnika i naučnih istraživača, koji su spremno odgovorili na pandemiju. Zahvaljujući ovoj podršci, tokom prošle godine omogućena je lokalna proizvodnja zaštitne opreme za laboratorijsko i medicinsko osoblje i pomognut razvoj domaćeg ELISA testa na koronavirus.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG