Linkovi

Upotreba vakcine "Fajzer/Bajontek" odobrena za decu uzrasta od 12 do 15 godina u Srbiji


U Srbiji su građanima dostupne četiri vrste vakcina: američko-nemačka "Fajzer/Bajontek", britanska Astrazeneka, ruska Sputnik V i kineska Sinofarm (Foto: REUTERS/Denis Balibouse)
U Srbiji su građanima dostupne četiri vrste vakcina: američko-nemačka "Fajzer/Bajontek", britanska Astrazeneka, ruska Sputnik V i kineska Sinofarm (Foto: REUTERS/Denis Balibouse)

Vakcina američko-nemačkog proizvođača "Fajzer/Bajontek" može se koristiti u Srbiji i kod populacije uzrasta od 12-15 godina, saopštila je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), javio je Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju je navedeno da je potvrđeno da su se stekli svi zakonski uslovi, a pre svega da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost, i donet je zaključak da se ova vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12 do 15 godina.

Ističe se da su eksperti ALIMS od podnošenja zahteva sa kompletnom dokumentacijom rigorozno kontrolisali sve naučne podatke iz kliničkih ispitivanja koja su od strane proizvođača sprovedena u drugim državama.

Uz to su, kako se dodaje, članovi komisije, eminentni stručnjaci iz oblasti farmacije i medicine, takođe proverili sve materijale pre nego što je ovaj predmet stavljen na dnevni red vanrednog sastanka komisije.

Agencija za lekove navodi da će se u narednim danima izmeniti i sastavni delovi dozvole – sažetak karakteristika leka i uputstvo za pacijenta, što će biti objavljeno i na internet stranici Agencije.

Kompletiranjem svih ovih postupaka, mogu započeti aktivnosti drugih nadležnih institucija, stručnih komisija i tela nadležnih za imunizaciju, ali i pedijatriju, kako bi se ispunili neophodni uslovi i definisali dodatni kriterijumi pre nego što zaista započne primena vakcine na pomenutom uzrastu, odnosno, imunizacija dece protiv COVID-19, saopštila je srpska agencija za lekove.

U Srbiji su građanima dostupne četiri vrste vakcina: američko-nemačka "Fajzer/Bajontek", britanska Astrazeneka, ruska Sputnik V i kineska Sinofarm.

Evropska agencija za lekove nije odobrila rusku i kinesku vakcinu, dok je Svetska zdravstvena organizacija izdala dozvolu za hitnu upotrebu za kineske vakcine Sinofarm i Sinovaks.

XS
SM
MD
LG