Linkovi

Epidemiološka situacija u Srbiji gotovo normalna, ali nedovoljno je vakcinisanih


Arhiva - Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu.

Epidemijska situacija u Srbiji je stabilna, gotovo redovna, ali i dalje neizvesna zbog velikog opuštanja ljudi i nedovoljnog broja vakcinisanih; ministar zdravlja upozorava da je pogoršanje moguće već i za nekoliko nedelja, a premijerka naglašava da smo daleko od kolektivnog imuniteta.

Prema poslednjem preseku od petka u 15 sati, u Srbiji je u prethodna 24 časa registrovano 76 novih slučajeva koronavirusa od 7.730 testiranih. Preminulo je još pet osoba, dok je na respirator priključeno 13 pacijenata.

I pored umirujućih brojeva, nadležni upozoravaju da su se građani prerano i preterano opustili i da bi dolazak delta soja Kovida 19 mogao naglo da dovede do naglog skoka broja novoobolelih.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar smatra da ukoliko se tempo imunizacije ne ubrza situacija bi mogla da se pogorša već za nekoliko nedelja, preneo je RTS.

"Ne mislim da je korona završena, imaćemo još izazova, i mislim da smo se mentalno opustili, a nemamo dovoljno vakcinisanih za kolektivni imunitet", upozorila je premijerka Ana Brnabić.

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon rekao je u Beogradskoj hronici RTS-a da se situacija stabilizuje, čak približava uobičajenoj, ali da situacija nije bezbedna.

"Očekujemo da nam stigne indijski soj, pitanje je samo kako će stići. Svu pažnju treba usredsrediti na vakcinisanost, nema drugog izlaza", istakao je Kon dodajući da mlade na sve načine treba privući na imunizaciju.

"U vreme izrazitih vrućina u zatvorenim prostorima kao što su tržni centri i svim ostalim prostorima koji koriste klimu i gde rado borave posetioci kako bi se rashladili povećava se rizik prenošenja virusa, prvenstveno zbog većeg broja kontakata i eventualno dužeg boravka. U gradskom saobraćaju takođe se održava rizik", napisao je prethodno Kon na svom Fejsbuk profilu.

"U ovim uslovima neophodno je striktno poštovati mere nošenja maski u zatvorenom prostoru. Za sada nemamo potvrdu prisustva delta virusa, ali je gotovo sigurno da će se pojaviti", ocenio je on.

Dodao je da i sve vrste proslava takođe predstavljaju znatno veći rizik za nevakcinisane nego za vakcinisane i naveo je podatak iz Velike Britanije - gde u 90 odsto slučajeva cirkuliše indijski soj virusa - da je odnos zaraženih vakcinisanih u odnosu na zaražene nevakcinisane 1:25.

XS
SM
MD
LG