Linkovi

Građani iz regiona se vakcinišu u Srbiji, manji broj novozaraženih


Vakcinacija građana Srbije na Beogradskom sajmu
Vakcinacija građana Srbije na Beogradskom sajmu

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je registrovano 145 novozaraženih koronavirusom na 8.914 testiranih uzoraka. Preminulo je devet osoba. U bolnicama je 546, a na respiratorima 29 pacijenata.

Dostupni podaci pokazuju da je dato ukupno 4.720.552 doza vakcina, revakcinisano je 2.138.339 osoba, a 47,82 odsto je primilo bar jednu dozu vakcine.

U toku je besplatna vakcinacija građana BiH i Severne Makedonije u Srbiji. Kako prenosi Fonet, građani iz BiH se vakcinišu u Loznici, a iz Severne Makedonije u Vranju. Na raspolaganju su Sinofarm i Fajzer vakcine. RTS javlja da na vakcinaciju u Vranje i Loznicu došlo oko 2.000 stranih državljana.

Na Institutu Torlak u Beogradu u petak je počela proizvodnja ruske vakcine Sputnjik V, a početak proizvodnje su, putem video linka, pratili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin.

Proizvodnju vakcine svečano je pokrenula direktorka Instituta Torlak Vera Stoiljković, prenosi Fonet.

Srbija je prva zemlja u Evropi koja proizvodi Sputnjik V, a vakcina bi mogla da se nađe na punktovima za desetak dana.

"I dalje treba poštovati mere"

Iako broj novozaraženih zvanično opada, stručnjaci apeluju na građane da budu oprezni kako se virus ne bi dalje širio.

Direktorka Službe za bolničku epidemiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, Vesna Mioljević, kazala je za RTS da je "lepo vreme izmamilo veliki broj ljudi napolje, ali da je potrebno poštovati mere kako se ne bi ponovile slike iz decembra i marta ove godine".

"Svakako da smo svi čekali ovaj trenutak, ali moramo biti pažljivi. Vreme je lepo, ali nema opuštanja jer ćemo, verujem, još dugo govoriti o Kovidu", rekla je Mioljević.

Apelovala je na građane da i dalje nose maske, posebno u javnom prevozu, da virus ne bi prelazio sa asimptomatskih na osetljive osobe.

Ona je navela da ju je najviše iznenadilo to što virus nema sezonski karakter, i ocenila da je najbolja zaštita - vakcinacija.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je da je skoro nemoguće da se u Srbiji ponovi situacija sa viruso kakva je bila u decembru, martu i aprilu, ali da je, što se tiče jeseni, nemoguće sada reći da virusa neće biti.

"Beograd je veliki znak da se poboljšava situacija. Situacija je neuporedivo bolja nego u decembru, martu i aprilu. Usuđujem se da kažem da takav porast više nije moguć, jer bi moralo da dođe do velike promene virusa. Ali, sada reći da neće biti više ničega, neodgovorno je", rekao je Kon za TV Prva, prenosi Fonet.

On je dodao da je malo verovatno da će na leto biti znatnog porasta, ali je nagovestio da prilikom otvaranja neće biti klasičnih zabrana, već će sve biti prepušteno organizatorima.

Kon kaže da su utakmice sa publikom i dalje neprihvatljive.

XS
SM
MD
LG