Linkovi

U Srbiji još 218 novozaraženih, od petka proizvodnja Sputnjika V na Torlaku


Testiranje građana na Institutu Torlak
Testiranje građana na Institutu Torlak

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, registrovano još 218 novozaraženih na 10.101 testirani uzorak. Umrlo je devet osoba. U bolnicama je 568 pacijenata, na respiratorima 36 osoba.

Prema zvaničnim podacima, ukupno je dato 4.668.282 doza vakcina u Srbiji, a procenat onih koji su primili barem jednu dozu je 47,57.

Zamenik gradonačelnika Beograd Goran Vesić objavio je na svom Fejsbuku da je u glavnom gradu revacinisano 44,3 odsto punoletnih, a da je barem jednu dozu vakcine primilo 51,2 odsto.

Stručnjaci kažu da je za kolektivni imunitet potrebno da oko 70 odsto stanovništva bude imuno na virus, a tu se računaju i vakcinisani i oni koji su preležali virus.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od četvrtka vakcinu u Srbiji moći da prime i svi građani BiH. On je rekao da Srbija ima dovoljno vakcina i da će vakcinacija državljanima BiH biti omogućena u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Loznici i "bilo kom drugom gradu ili pograničnom mestu", a da će svi vakcinisani dobiti sertifikat.

Strani državljani su u martu već mogli da besplatno prime Astra Zenekinu vakcinu u Srbiji, a uskoro im sledi i revakcinacija.

Od petka Sputnjik V sa Torlaka

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je da će tokom dana iz Rusije u Srbiju stići supstanca za proizvodnju vakcine Sputnjik V i da će ta vakcina od petka početi da se proizvodi na Institutu Torlak, prenosi Fonet.

On je za RTS rekao da će u prvoj fazi biti proizvedeno četiri miliona vakcina.

Popović je objasnio da će se vakcina koristiti prvenstveno za građane Srbije, jer je takav dogovor predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, ali će potom biti dostupna i za građane u regionu.

XS
SM
MD
LG