Linkovi

Vučić sa predstavnicima Srba sa Kosova: Prvo ZSO, onda izbori


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Raškoj (Foto: FoNet)
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Raškoj (Foto: FoNet)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u četvrtak političkim predstavnicima Srba sa Kosova da država neće dozvoliti proterivanje "srpskog življa" iz pokrajine i da im to govori sa punom odgovornošću.

Napadnu li naš narod, kod mene neće biti "kreni-stani" i povuci se, naglasio je Vučić i dodao da kosovske Srbe, posebno one sa severa, moli da do tada da budu "trpeljivi" i da se čuva mir, "jer mir je naš interes"

Na sastanku koji je održan u Raškoj, Vučić je rekao da će tražiti da se izbori na Kosovu održe posle formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) i naglasio da se traži da se bez odlaganja pristupi primeni sporazuma iz dijaloga koji se tiču slobode kretanja.

Posle duže od dva i po sata razgovora, Vučić je predložio Vladi Srbije da se donesu zaključci kojima se traži hitna reakcija Evropske unije i drugih organizacija i institucija kako bi Priština, kako je naveo, prekinula kršenje zakon o registarskim tablicama i omogućila slobodu kretanja svima koji koriste legalne i legitimne tablice Srbije.

On je obećao da će problem sa registarskim tablicama Srbije na severu Kosova biti rešen i da je država u Brisel u sredu poslala svoj predlog, kao i da će sprovoditi recipročne mere koje će predstavljati "značajan i ozbiljan odgovor" onima koji "koriste silu i represiju prema našim građanima na Kosovu".

Vučić je rekao da je drugi zaključak zahtev za bezuslovnim formiranjem Zajednice srpskih opština, ukazujući da je to preduslov za povratak Srba u institucije i političko delovanje, u skladu sa četiri sporazuma koji su postignuti u dijalogu.

Vučić je na sastanku izneo tvrdnju da je namera prištinskih vlasti da nikad ne formiraju Zajednicu srpskih opština, nego da takvo nešto, ako se napravi, bude "ljuštura".

“Baziraju se na pet pravila, a jedno od njih je kosovski ustav. Ne žele da daju nijedno ovlašćenje ZSO. Od 22 pravila koje smo 2012. godine potpisali tadašnji kosovski prenijer Isa Mustafa i ja, oni su poništili 21”, ukazao je Vučić.

On je poručio da Srbiji ne pada na pamet da na to pristane, "da ne misle da smo glupi i naivni", a da zna da većinu zapadnih zemalja ne zanima ni ZSO ni ostanak srpskog naroda na Kosovu, nego samo da se defakto ide na priznavanje nezavisnosti.

Srbija nikada neće ostaviti svoj narod na cedilu i neće ići protiv Srpske liste ili bilo koga ko je odlučio da ne učestvuje na izborima. Samo želimo da ukažemo onima koji podržavaju održavanje takvih lažnih izbora da će Aljbin Kurti sa manje od dva podsto podrške vladati opštinama na severu, predočio je Vučić.

Vučić je rekao i da su se za lokalne izbore na severu Kosova prijavile samo dve partije - Aljbina Kurtija i Hašima Tačija, a da su u te četiri opštine Albanci zastupljeni sa četiri odsto u Severnoj Mitrovici, i po dva odsto u Leposaviću i Zubinom Potoku, kao i u Zvečanu, pa će na tim izborima dobiti svog gradonačelnika.

Zapad traži da ih ne ometamo u tome da njih 0,66-0,67 odsto bira predstavnike vlasti. Ostalih 99 odsto se ne pita. I onda ćemo biti optuženi da mi remetimo mir i stabilnost na Balkanu, napomenuo je on i dodao da te laži ti koji plasiraju sve više vole da ponavljaju.

Vučić je pozvao kosovske Srbe da veruju Srpskoj listi i poslušaju njihov stav oko izbora, a to je bojkot, jer su Srbiji "ruke delimično vezane".

Vučić je najavio da će Beograd preduzimati sve aktivnosti kako bi podržavao prava Srba na Kosovu i Metohiji, dodajući da će im pružati i neophodnu finansijsku pomoć. On je rekao da će država izdvojiti dodatne milione evra za pomoć Srbima na Kosovu – i to godišnje 6,6 miliona evra za ekonomsko osnaživanje, a dodatnih 5,6 miliona za nezaposlena lica.

Vladisavljev: Bojkotom Srbi pokušavaju da delegitimizuju izbore

U izjavi za Glas Amerike Stefan Vladisavljev iz Fondacija BFPE za odgovorno društvo kaže da do sastanka predsednika Srbije sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova dolazi kao odgovor na rastuće tenzije i konflikte na severu Kosova.

Vladisavljev: Srbi pokušavaju da bojkotom delegitimizuju izbore
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Kao dodatni razlog za ovaj sastanak Vladisavljev ističe da implementacija sporazuma Beograda i Prištine ne ide u dobrom pravcu, o čemu govore i poruke koje se tiču formiranja ZSO.

Za srpsku stranu je preduslov da se određeni vid samoupravljanja za srpsku zajednicu na severu Kosova uspostavi, ali i primeni u okviru samog implementacionog dela sporazuma koji je postignut. Međutim, sa ovim porukama se čini da taj sam proces ne ide u nekom najboljem pravcu”, kaže Vladisavljev i dodaje da je odluka o bojkotu nije nova.

Kako kaže Vladisavljev sada je na potezu Priština i da ostaje da se vidi na koji način će sami izbori biti sprovedeni, na koji način će biti prihvaćeno to što neće biti aktivnog učešća srpske zajednice na samim izborima, kao i na koji način će

oni pokaziti da ti izbori imaju legitimitet:

Poruka da Srbi neće učestvovati na izborima je donekle bila očekivana samom činjenicom da vi nemate Srpsku listu kao predstavnika srpske zajednice na samim izborima. I za ovaj organizovani deo srpske zajednice to je već bila neka najava da neće biti aktivnog učeštvovanja u izborima, što je negde nada predstavnika i Srbije i srpske zajednice da će se izbori delegitimizovati i da će na taj način biti obeshrabreno funkcionisanje institucija koje bi bile formirane nakon tih izbora”.

On ističe da se u samom kosovskom društvu vodi debata o tome da li uopšte treba formirati ZSO i ako bude formirana – koja će ovlašćenja imati.

I čini da dokle god sa te strane ne dođe određena želja da se prilagode ona očekivanja sa kosovske strane šta će zapravo ZSO biti – da neće biti daljih pomaka. Činjenica da ne bude daljih pomaka dovešće verovatno i do novih reakcija koje se ne mogu nazvati ishitrenim, ali svakako ne u saglasju i sa željom da implementira sporazum u dobroj volji sa srpske strane . I dakle ostajemo u ovom limbu u kome smo sada i za koje smo videli da je izuzetno plodno žarište za neke buduće konflikte i potencijalne sukobe između dve strane.”

Uz ocenu da je baš zbog mogućih trvenja i sukoba neodrživ status kvo, Vladisavljev ocenjuje da se najavama o dodatnom finansiranju severa Kosova koje će biti obezbeđeno iz Beograda pokušava ublažiti slutnje i tenzije srpske zajednice.

Sastanak koji je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković imao a ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenom, Vladisavljev vidi kao inicijativu srpske strane kojom želi da pokaže da je Srbija i dalje spremna da u određenoj meri sarađuje sa Rusijom u vezi sa pitanjem Kosova, makar to bilo na konsultativnom nivou:

Meni je ovo jasna poruka da ako se sporazum ne bude primenio onako kako je dogovoreno, uključujući i one odredbe koje moraju biti tako formulisane u implementacionom periodu da odgovaraju srpskoj strani – Beograd neće prezati od uspostavljanja, ili nastavljanja saradnje sa drugim akterima. Da li govorili o Rusiji, ili govorili možda čak i o Kini, to je po mom mišljenju i pre svega poruka koja dolazi iz Beograda, a ne kao ruska inicijativa”.

XS
SM
MD
LG