Linkovi

Petković i Bisljimi u Briselu o primeni dogovora


Susret Bekima Bislimija i Petra Petkoviaća u Briselu sa Miroslavom Lajčakom u junu 2022. godine (Foto: Twitter/@MiroslavLajcak)
Susret Bekima Bislimija i Petra Petkoviaća u Briselu sa Miroslavom Lajčakom u junu 2022. godine (Foto: Twitter/@MiroslavLajcak)

Posle dogovora koje su prvo u Briselu, a zatim i u Ohridu postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, danas se u Briselu sastaju glavni pregovarači Srbije i Kosova Petar Petković i Besnik Bisljimi.

Na poziv specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Petković i Bisljimi su došli u Brisel da bi i formalno započeli raspravu o primeni dogovora na putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prema najavama glavni pregovarači treba da raspravljaju o primeni onoga što je prethodno dogovoreno u susretima Vučića i Kurtija, a kako je juče rekao portparol EU Peter Stano Brisel je jasan i nepokolebljiv u vršenju pritiska na obe strane kako bi počeli sa ozbiljnom implementacijom dogovora.

Planirano je da se Lajčak prvo u odvojenim susretima sastane sa Petkovićem i Bisljimijem, da bi zatim i njih dvojica imala diretan razgovor. Očekuje se da događaj u Briselu potraje ceo dan.

I Šole sa Lajčakom u Briselu

U Briselu se nalazi i specijalni savetnik američkog Stejte departmenta Derek Šole, koji se tokom dana sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

U objavi na Tviteru Šole je napisao da je sa Lajčakom razgovarao o snažnoj američkoj podršci dijalogu Srbije i Kosova koji se vodi pod okriljem EU , kao i zajedničkoj posvećenosti podršci puta Zapadnog Balkana ka EU integracijama.

Vučić: Nastavak pritiska na Srbiju

Tokom jučerašnje posete Italiji predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da očekuje nastavak pritisaka na Srbiji po pitanju rešavanja kosovskog problema.

“Oni će nastaviti da nas pritiskaju i jedne i druge, više nas, a taktičko-tehnički i njih”, rekao je Vučić i dodao da će Srbija umeti da se izbori sa ovim igrokazom.

Kako je rekao Srbija želi normalizaciju i bolje odnose sa kosovskim Albancima, ali i da će čuvati svoje nacionalne i državne interese.

U tom kontekstu Vučić je najnovije napetosti i incidente na severu Kosova ocenio kao provokaciju kojom Priština pokušava da izbegne formiranje Zajednice srpskih opština.

XS
SM
MD
LG