Linkovi

Sastanak Vučića i Kurtija sa zvaničnicima EU: Dogovor postignut, ali bez potpisa


Trilateralni sastanak u Ohridu
Trilateralni sastanak u Ohridu

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Aljbina Kurtija i zvaničnika Evropske unije (EU) Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka u okviru nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine završen je Ohridu nakon gotovo 12 sati.

Šef diplomatije EU Borelj rekao je na pres konferenciji da su dogovoreni praktični koraci o tome kako će biti sproveden februarski sporazum iz Brisela o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

"Kao deo ovog aneksa, stranke su se u potpunosti obavezale da će ispoštovati sve članove sporazuma i implementirati sve svoje obaveze bez odlaganja i u dobroj volji", izjavio je Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, navodeći da će EU insistirati od strana da ispune obaveze iz dogovora, te da će neispunjavanje obaveza imati posledice.

Žozep Borelj - izjava posle sastanka na Ohridu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Prema njegovim rečima, Kosovo je pristalo da odmah pokrene pregovore, u okvoru dijaloga u posredovanju EU: "o uspostavljanju konkretnih aranžmana i garancija kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu."

Borelj je takođe rekao da je inicijalno predložen ambiciozniji i detaljniji predlog aneksa sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ali da se strane nisu uspele da se dogovore o tom predlogu, dodajući da je Kosovu nedostajalo fleksibilnosti kada je reč o suštini, dok je Srbija još ranije izrazila princip o nepotpisivanju sporazuma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju da nije potpisao nijedan dokument u Ohridu "zato što je Srbija međunarodno priznata država, a Kosovo nije", te da međunarodno pravni sporazum ne može da se napravi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Niko ne može da nametne obavezu Srbiji da prizna Kosovo. Srbija može da radi na implementaciji do crvenih linija", rekao je on.

On je rekao i da neće da implementira "bilo šta što se tiče članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama". Istakao je da francusko-nemački plan nije pregovaran, već da se juče pregovaralo o implementacionom planu.

Vučić je i u subotu novinarima rekao da ništa nije potpisano, da su obe strane stavile do znanja šta su crvene linije, ali da su "napravili dobar pomak u konstruktivnoj atmosferi", uz napomenu da je uprkos brojnim neslaganjima razgovor bio "pristojan i konstruktivan".

"Nekakav dogovor smo postigli, ja sam zadovoljan zbog toga", rekao je Vučić, navodeći da je reč o nekoliko tačaka koje će u budućnosti postati deo pregovaračkog okvira za obe strane, te da će u nedelju da objasni građanima Srbije konkretne detalje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima po okončanju razgovora u Ohridu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima po okončanju razgovora u Ohridu.

Vučić je rekao da se, između ostalog, govorilo o nestalim osobama i o donatorskim konferencijama kao o stvarima koje će se rešavati u budućnosti, ali da je kao prioritetna obaveza stavljeno formiranje zajednice srpskih opština, kako je naveo - u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga.

"Evropski savet, EU će procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će sasvim sigurno morati da bude proširen, iako bi meni odgovaralo da ostane ovakav", rekao je Vučić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti u nedelju je tvitovao da je postignut dogovor o Aneksu o implementaciji sporazuma i da je Srbija "kao i na prošlom sastanku u Briselu, izbjegla da potpiše sporazum, a sada i aneks".

"Evropska unija bi sada trebalo da pronađe mehanizam da sporazum bude pravno i međunarodno obavezujući", naveo je Kurti.

Kurti je odražao i pres konferenciju u subotu. Agencija Fonet prenela je pisanje prištinske Kohe da je Kurti izjavio kako je Srbija "kao i 27. februara" izbegla potpisivanje aneksa za primenu sporazuma, ali je potvrdio da između stana postoji "javni dogovor".

Kurti je rekao da je bio spreman za potpis, ali da je umesto toga postignuta saglasnost o aneksu koji će voditi ka implementaciji osnovnog sporazuma, te da je na EU da pronađe mehanizam kako bi status sporazuma bio pravno obavezujući.

Premijer Kosova Aljbin Kurti govori za medije posle okončanja sastanka u Ohridu.
Premijer Kosova Aljbin Kurti govori za medije posle okončanja sastanka u Ohridu.

"Osnovni dogovor je de fakto priznanje. Dakle, ovo je de fakto priznanje Kosova i Srbije", rekao je Kurti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Premijer Kosova je takođe izjavio da će se kosovska strana rukovoditi najvišim standardima kako Srbi na Kosovu ne bi bili diskriminisani, dodajući da je Ahtisarijev predlog stvorio veliki prostor i mogućnosti da oni uživaju svoja prava i zadovolje svoje potrebe.

Pre trilateralnog sastanka, Borelj i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Lajčak u subotu prepodne su se najpre sastali sa predsednikom Srbije Vučićem, čime je počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU. Potom su razgovarali i sa Kurtijem.

Trilateralni sastanak Vučića, Kurtija i zvaničnika EU
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

Sastanku je u svojstvu posmatrača prisustvovao i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, javio je Radio Slobodna Evropa. On je ranije izrazio očekivanje o pozitivnom ishodu razgovora u Ohridu i naveo da Vašington podržava svaku priliku koja zemlje regiona vodi ka miru i evroatlantskim integracijama.

Nakon što su razgovori okončani, Eskobar je čestitao stranama na postognutom dogovoru, dodajući da to otvara vrata za evroatlantske integracije za obe zemlje, kao da će SAD pomoći stranama u implementaciji.

Današnjem sastanku prethodila je šatl-diplomatija Lajčaka i Eskobara koji su obema stranama ukazali šta se od njih očekuje u nastavku dijaloga i usaglašavanja plana primene sporazuma sa kojim su se saglasili na sastanku u Briselu 27. februara.

Eskobar za RSE: Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da očekuje finalizaciju aneksa sprovođenja Sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije.

„Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma“, rekao je Eskobar u intervjuu za RSE u Ohridu, u Severnoj Makedoniji.

Strane ne mogu da biraju šta da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma, rekao je Eskobar.

„Mi radimo pod senkom jedne od najvećih pretnji bezbednosti evropskom kontinentu od Drugog svetskog rata“, dodao je Eskobar, aludirajući na rusku invaziju na Ukrajinu.

U tom smislu, rekao je on, važna je normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

"U slučaju da se dve strane ne dogovore, to ne bi bio korak dalje ka evroatlantskim integracijama".

Eskobar je istakao da „sve zemlje regiona treba međusobno da se priznaju i da imaju mirne odnose“.

Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, Eskobar je rekao da je mala verovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku, koja je više puta dovodila u pitanje funkcionisanje Bosne i Hercegovine.

Vučić i Kurti su pre početka sastanaka sa predstavnicima EU imali odvojene razgovore sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, javio je FoNet.

Pre početka sastanaka na visokom nivou u okviru kosovsko-srpskog dijaloga, Kurti je imao i sastanak sa Eskobarom, a novinarima je rekao da je došao u Ohrid na razgovore - radi postizanja dogovora:

"Ovde sam sa dobrom voljom i u dobroj veri da nastavimo ranije postignuti sporazum, koji, nažalost, nije potpisan u Briselu 27. februara, kroz razgovore o planu implementacije i na ovaj način zaokružimo sporazum za normalizaciju odnosa".

Premijer Kosova Aljbin Kurtu u Ohridu, na dan sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima EU, Severna Makedonia, 18. marta 2023.
Premijer Kosova Aljbin Kurtu u Ohridu, na dan sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima EU, Severna Makedonia, 18. marta 2023.

Borelj je uoči sastanka ocenio da su oči EU i Zapadnog Balkana uprte u Ohrid, izražavajući očekivanje da će se Vučić i Kurti u Ohridu dogovoriti o primeni plana EU za normalizaciju odnosa, čiji je tekst "zatvoren", ali je pitanje kako i kada će sporazum biti sproveden.

"Ranije je bilo sporazuma koji nisu sprovedeni i to se sada ne može desiti", rekao je Borelj.

On je poručio da je vreme da Beograd i Priština "preuzmu odgovornost" i učine korak ka EU.

Vučić je u petak izjavio da se mora razgovarati, jer mnogi žele da slome kičmu Srbiji.

"Neću da potpišem ništa, ali hoću da razgovaram o normalizaciji odnosa", rekao je Vučić.

Uz konstataciju da nije preveliki optimista, Vučić je poručio da je Beograd uvek spreman da razgovara o kompromisnim rešenjima.


Kako prenosi agencija Beta, sastanci su održani u vili Biljana, bivšoj letnjoj rezidenciji Josipa Broza Tita koja je sada kompleks državnih vila, u šumi na uzvišenju udaljenom oko šest kilometara od Ohrida.

Kompleks vila, ali i put Skoplje-Ohrid, kao i ceo grad Ohrid obezbeđivao je veliki broj pripadnika severnomakedonske polciije.

Za subotnji sastanak bilo je akreditovano oko 200 novinara iz celog sveta, ali njima nije bio dozvoljen pristup vili Biljana, već su razgovore pratili iz pres centra u obližnjem hotelu, javila je Beta.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je pre sastanaka da bi dobar rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine bio dobar za ceo region.

"Mi smo samo domaćini i drago nam je da možemo da pružimo doprinos", izjavio je Pendarovski.

XS
SM
MD
LG