Linkovi

Vučić i Hil o dijalogu i bezbednosnoj situaciji na Kosovu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom (FoNet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom (FoNet)

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa američkim ambasadorom u Srbiji, Kristoferom Hilom, o bezbednosnoj situaciji i položaju Srba na Kosovu, dijalogu Beograda i Prištine, regionalnoj saradnji i bilateralnim pitanjima, navodi se u saopštenju Vučićevog kabineta.

Predsednik Srbije je poručio da situacija za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji postaje sve teža, da su izloženi gotovo svakodnevnim napadima, hapšenjima i drugim pritiscima i ukazao na sve veće nezadovoljstvo naroda kako zbog jednostranih i nelegalnih poteza privremenih organa samouprave u Prištini tako i zbog odsustva adekvatne reakcije međunarodne zajednice, piše u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Beograd će nastaviti da otovrena pitanja rešava dijalogom i očekuje podršku SAD u naporima za očuvanje mira i stabilnosti, kao i implementaciju održivih dogovora sa Prištinom - pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

Srbija i Kosovo su u Ohridu postigli usmeni dogovor o implementaciji evropskog predloga za Kosovo, prema kojem bi kosovska vlada trebalo da krene sa formiranjem Zajednice srpskih opština, a vlada u Beogradu da prizna određena kosovska dokumenta, kao početni korak u implementaciji.

Ambasador Hil je istakao da će SAD sa partnerima iz EU nastaviti da se zalažu za dijalog koji će doneti konkretne rezultate i ponovio podršku SAD evropskim integracijama i razvoju Srbije i regiona.

Sagovornici su se saglasili da je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu od presudnog značaja i dodali da ekonomski prosperitet i povezivanje mogu da budu od ogromne pomoći u otklanjanju političkih problema, zaključuje se u saopštenju Predsedništva Srbije.

XS
SM
MD
LG