Linkovi

Ambasadori SAD i Nemačke reagovali na paljenje automobila na severu Kosova


ARHIVA - Policija Kosova u Sjevernoj Mitrovici (Foto: Dragana Cvetković, RFE/RL)
ARHIVA - Policija Kosova u Sjevernoj Mitrovici (Foto: Dragana Cvetković, RFE/RL)

Ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu Džefri Hovenijer poručio je da njegova zemlja osuđuje "kriminalno paljenje vozila na severu" te naveo Vlada Kosova ima odgovornost da zaštiti svoje građane i osigura da se pronađu odgovorni za ova krivična dela, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Reagovao je i ambasador Nemačke Jorn Rode uz pitanje zašto Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, nije osudila incidente u opštinama na severu, gde je u poslednjih par dana zapaljeno oko deset automobila sa RKS (Republika Kosovo) tablicama.

"Veoma je zabrinjavajuće što SL (Srpska lista) ponovo nije osudila paljenje vozila građana. Svi moraju biti jedinstveni u osudi ove prakse", napisao je Rode na Twitter nalogu.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je potom naveo kako su ove tvrdnje nemačkog ambasadora netačne, odnosno da su on i predsednik ove partije Goran Rakić, osudili paljenje automobila pripadnicima srpske zajednice na severu.

Simić je ranije 2. aprila na konferenciji za novinare rekao da je paljenje automobila sa kosovskim tablicama "neprihvatljivo".

On je ove incidente komentarisao na pitanje novinara, a sama Srpska lista se ranije nije oglašavala o pitanju paljenja automobila.

Simić je rekao da ne može sebi da daje za pravo da kaže ko pali automobile, ali je ipak naveo kako se "Srbi hapse bez dokaza".

Policija Kosova je uhapsila 1. aprila pripadnika srpske zajednice u Severnoj Mitrovici zbog sumnje da je, pored ostalog, učestvovao u paljenju automobila sa RKS tablicama u Zubinom Potoku. Do paljenja automobila dolazi nakon što građani sa severa Kosova izvrše preregistraciju sa KM (Kosovska Mitrovica) na RKS tablice.

KM registarske oznake izdaju organi Srbije a Kosovo smatra nelegalnim, pa je prošle godine započet proces preregistracije u kosovskom sistemu.

Pitanje registarskih oznaka je ranije podizalo tenzije na terenu, podizane su barikade od strane lokalnog stanovništva na severu, dok su zaposleni u Policiji, pravosuđu i lokalnim samoupravama novembra prošle godine podneli ostavke.

Kosovo i Srbija su, na insistiranje međunarodne zajednice, krajem novembra prošle godine postigli i dogovor o ovom pitanju u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Kosovo je prihvatilo da obustavi proces preregistracije dok se Srbija složila da ne izdaje nove tablice za gradove na Kosovu.

Procenjuje se da na severu Kosova ima oko 10.000 automobila registrovanih na KM tablice, prenosi RSE.

XS
SM
MD
LG