Linkovi

U Srbiji od kovida 59 preminulih, prosvetari kažu da škole jedva rade


Arhiva - Đaci u osnovnoj školi, u okolini Beograda, prvog dana nove školske godine, 1. septembra 2021.
Arhiva - Đaci u osnovnoj školi, u okolini Beograda, prvog dana nove školske godine, 1. septembra 2021.

U Srbiji je u protekla 24 sata, do četvrtka u 15 sati, od posledica zasražavanja Kovidom 19 umrlo 59 osoba, a registrovana su 15.623 novozaražena, od testiranih 34.132, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

U bolnicama se nalazi 4.071 pacijent zaražen kovidom, od kojih je 150 na respiratorima.

Zamenik direktora Urgentno-kliničkog centra Niš Radmilo Janković zjavio je da je epidemiološka slika u Srbiji kompleksna i da se zemlja suočava sa plimom zaražavanja, jer je omikron soj virulentan i prenosi se za nekoliko sekundi.

"Ovom soju je potrebno tek nekoliko sekundi da pređe sa jedne osobe na drugu. Dovodi do zaražavanja velikog broja ljudi i onih prethodno inficiranih i vakcinisanih. Moja projekcija sa početka meseca je bila 20.000 ili 30.000 zaraženih", rekao je Janković za Pink televiziju, ocenjujući da su brojevi zaraženih daleko veći nego što pokazuju zvanični podaci, te da se virus najviše širi među mladima koji su najmanje disciplinovani u poštovanju epidemioloških mera.

Škole jedva rade zbog velikog broja zaražene dece i nastavnika

Granski sindikat prosvete Nezavisnost saopštio je da nastava u školama u Srbiji jedva funkcioniše jer veliki broj dece ne dolazi u školu, bilo da su pozitivni ili u izolaciji zbog kovida u porodici, da ima mnogo i onih koji su bolesni ali nisu ni videli lekara zbog višesatnog čekanja na pregled, kao i da je medju nastavnicima mnoštvo zaraženih, a da nema ko da ih zameni.

U otvorenom pismu Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Timu za škole, koje prenosi Beta, sindikat navodi da su "sami uveli kriterijume za semafor model", a da su sada, "kada se cela Srbija zacrvenela jače nego ikada, samovoljno isključili semafor".

"Negujete privid da časovi od 45 minuta garantuju kvalitetno obrazovanje, a zapravo, onemogućavaju dezinfikovanje školskih prostorija medju smenama i produžavaju pauze u kojima učenici gube časove koje nema ko da održi", navodi se u otvorenom pismu koje je prosledjeno medijima uz tvrdnju da su prosvetni radnici "zloupotrebljeni kao eksperimentalni kunići".

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži razgovor sa ministrom zbog problema u prosveti

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je danas prijem kod ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja "zbog više problema", uključujući i materijalne.

Taj sindikat je u saopštenju u probleme ubrojao i "sve težu epidemiološku situaciju i moguć raspad obrazovnog sistema zbog razboljevanja nastavnika" od koronavirusa kao i potraživanja zaposlenih u prosveti, preneo je FoNet.

Hapšenja zbog sumnje da su zloupotrebljavali vakcinaciju

Policija je uhapsila tri osobe osumnjičene na trgovinu uticajem, jednu osobu zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj, kao i pet osoba zbog sumnje da su falsifikovale isprave, a među uhapšenima je i odgovorno lice Doma zdravlja Kovačica, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi FoNet.

Osumnjičeni se terete da su primali novčanu nadoknadu za dobijanje lažne potvrde o vakcinaciji i unišenje u sistem, iako nisu primili vakcinu, kako bi mogli da dobiju kovid pasoše.

XS
SM
MD
LG