Linkovi

U Srbiji više od 17.000 novozaraženih, od ponedeljka različiti modeli nastave u školama


Nastava će se odvijati različito, u zavisosti od uzrasta dece

U Srbiji je ponovo skoro svaki drugi testirani pozitivan na koronavirus. Prema zvaničnim podacima, u proteklom danu testirano je 36.830 ljudi od kojih je 17.105 pozitivno na kovid. Umrlo je 29 osoba. Blago raste broj hospitalizovanih - zvanično ih je 2.694, dok je na respiratorima 117 pacijenata.

Zbog velikog broja novozaraženih modifikovan je i model nastave. Tim za škole je u četvrtak doneo odluku da će od 24. januara, osnovci od 1. do 4. razreda ići na redovnu nastavu, dok će učenici od 5. do 8. razreda i srednjoškolci ići na kombinovanu nastavu.

Iz Tima za škole poručuju da su odluku doneli nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija, prenosi Fonet.

Prema podacima "Batuta", u nedelji od 12. do 19. januara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 3.074 ili 0,4 odsto obolelih, dok je učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida u tom periodu iznosio 2,8 odsto.

"U ovom trenutku, ovo je najbolje rešenje i za učenike i zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa uz poštovanje svih epidemioloških mera", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Pre nekoliko dana, pedijatri u Srbiji tražili su da se produži zimski raspust, ali su nadležni to odbili.

U školama je propisano obavezno nošenje maske za sve: učenike, nastavnike i treća lica.

Potrebno je takođe pojačati mere opšte i lične higijene, a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi, saopštavaju iz Tima za škole.

"Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, a naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite", ističe se u saopštenju.

Udovičić: Raste pritisak na kovid bolnice

Komandant kovid bolnice Karaburma Ivo Udovičić izjavio je za RTS da je ta bolnica puna i da se isti broj pacijenata otpusti i primi tokom jednog dana.

"To je uglavnom starija populacija. Svaki drugi pacijent je stariji od 70 godina. Većina pacijenata je na kiseoniku, ali je manji pritisak na jedinicu intenzivne nege", naveo je Udovičić.

On je istakao da je posle Nove godine bio veliki pritisak na kovid ambulante i trijažne centre, ali da sada počinje da raste pritisak na kovid bolnice.

"Raste broj i u Batajnici, a ove manje bolnice, kao što je naša, već su pune. Ne znamo šta će biti u narednom periodu. Ulazimo u kritičnu fazu ovog talasa", kazao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, od 1. januara do današnjeg dana registrovano je 200.000 novozaraženih, ali je taj broj sigurno mnogo veći, jer je ogroman broj onih koji su asimptomatski, sa blagim simptomima i onih koji se leče privatno.

Ono što je dobro je da je od 1. januara do danas samo za 400 porastao broj hospitalizovanih, rekao je Udovičić i dodao je da je "pitanje za milion dolara" da li je omikron početak kraja ili zahuktavanje za neku novu fazu pandemije.

XS
SM
MD
LG