Linkovi

Austrija ublažava kovid restrikcije


ARHIVA - Beč, Austrija (Foto: REUTERS/Lisi Niesner)
ARHIVA - Beč, Austrija (Foto: REUTERS/Lisi Niesner)

Austrija će naredne nedelje početi da ublažava restrikcije uvedene da bi se suzbilo širenje Kovida 19, najavio je na konferenciji za novinare u subotu kancelar Karl Nehamer.

Radnjama i restoranima će biti dozvoljeno da rade duže, a biće ublažena i ograničenja uvedena nevakcinisanim građanima. Austrijske vlasti su se na taj potez odlučile nakon što je omikron varijanta koronavirusa dovela do manjeg broja hospitalizacija uprkos velikom broju zaraženih.

U Austriji će od 5. februara biti produženo radno vreme restorana i radnji do ponoći, a biće povećan i broj ljudi koji mogu da prisustvuju nekom događaju - sa 25 na 50 - rekao je Nehamer.

"Dobra stvar uprkos svemu u ovoj teškoj situaciji je što je broj hospitalizacija na dobrom nivou, dok je situacija kada je reč o krevetima na intenzivnoj nezi veoma dobra", istakao je austrijski kancelar na konferenciji za novinare u Beču.

Dnevni broj novozaraženih raste u Austriji, zbog širenja veoma zaraznog omikrona. U subotu je registrovano gotovo 35.000 novih slučajeva.

Međutim, bolnice su pod manjim pritiskom, s obzirom na to da omikron izaziva manje teške oblike bolesti, a očekuje se da će trenutni talas zaraza dostići vrhunac od 7. do 9. februara, saopštila je na istoj konferenciji za novinare generalna direktorka za javno zdravlje Katarina Rajh.

U Austriji će od 12. februara biti ukinuta i pravila prema kojima onima koji nisu vakcinisani ili se oporavili od virusa nije bilo dozvoljene da ulaze u radnje čije poslovanje nije vitalno.

Austrijanci koji nisu u potpunosti imunizovani bili su u karantinu od 15. novembra, što znači da im je bilo dozvoljeno da napuštaju domove samo da bi kupili neophodne namirnice ili radili. Ta mera ukinuta je tokom Božića. Austrija je prošle nedelje saopštila da će 31. januara biti ukinuta ograničenja na kretanje nevakcinisanih.

Međutim, i dalje im je zabranjeno da idu u restorane ili kupuju proizvode koji nisu neophodni, u okviru vladinih napora da poveća stopu vakcinisanih, koja je među najnižim u zapadnoj Evropi.

Od 12. februara te restrikcije će biti ublažene, pa će nevakcinisanima sa negativnim testom na kovid biti dozvoljeno i da idu u restorane i posećuju turističke atrakcije, najavio je austrijski kancelar.

XS
SM
MD
LG