Linkovi

Kovid u Srbiji: Novozaražen svaki drugi testirani, počinje škola


Arhiva - Razdvojene školske klupe u učionoci u školi u predgrađu Beograda, pred početak školske godine usred pandemije Kovida 19, 1. septembra 2021.
Arhiva - Razdvojene školske klupe u učionoci u školi u predgrađu Beograda, pred početak školske godine usred pandemije Kovida 19, 1. septembra 2021.

Dan pre početka školskog polugođa, u Srbiji je u poslednja 24 sata, do nedelje u 15 sati, registrovano 12.159 novozaraženih osoba koronavirusom od 24.192 testiranih, a umrlo je 32 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Udeo pozitivnih testova je 50,26 odsto. U bolnicama se nalazi 2.841 osoba zaražena koronom, od kojih je na respiratorima 115.

Đaci u Srbiji će sutra biti u klupama uprkos rekordnim dnevnim brojevima novozaraženih i ponovnim rastom broja umrlih poslednjih dana i uprkos pozivima pedijatara i dela stručne javnosti da raspust bude produžen zbog širenja Kovida 19 i zbog prisutnog virusa gripa, te potencijalnog spajanja dve bolesti.

Učenici nižih razreda osnovne škole nastavu će pohađati normalno, uz naglašeno poštovanje epidemioloških mera, dok će stariji osnovci (od V do VIII razreda) i srednjoškolci nastavu pratiti kombinovano, u razredima podeljenim u dve grupe - naizmenično po jedan dan u školskim klupama, a drugi dan onlajn od kuće.

Zdravstveni zvaničnici procenjuju da će polazak u školu rezultirati porastom broja zasražene dece.

Koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima Zoran Bekić izjavio je u nedelju da ako se porede brojevi inficirane dece u Domu zdravlja u Savskom vencu u Beogradu, čiji je direktor, krajem prošle godine bilo je jedno do dvoje dece dnevno, a sada 12 do 14, i to su za sada predškolska deca (koja nisu imala raspust poput školske).

"Broj nije tako veliki kao krajem oktobra kada je u Domu zdravlja bilo 20 do 24 dece. Polazak u školu povećaće broj inficirane dece jer se omikron brzo širi", rekao je Bekić za RTS i savetovao roditeljima da se vakcinišu jer će tako najbolje zaštiti svoje dete.

Populacija dece od 12 do 17 godina je najmanje imunizovana, 3,8 odsto je imunizovano, odnosno 15.000 - to je relativno mali broj, kaže Bekić.

On e precizirao je protiv koronavirusa vakcinisano nešto više od 58,8 odsto populacije, 3.120.000 stanovnika, a da je 33 odsto primilo treću dozu.

"Od 1. januara do sada aplikovali smo manje doza nego što smo aplikovali samo jednog dana u februaru ili martu 2020. godine, kada je bilo 80.000 doza, sada ni 80.000 doza za 20 dana", rekao je Bekić za RTS.

"Ako dođe do pogoršanja epidemijske situacije, tada se planira i otvaranje kovid sistema na Sajmu", naveo je Bekić. Prema njegovim rečima, polazak u školu povećaće broj inficirane dece jer se omikron brzo širi. Bekić je

Navodeći da se u Srbiji dnevno registruje od 14.000 do 18.000 novih slučajeva, Bekić je rekao da su ti brojevi verovatno i duplo veći jer ne dođu svi na pregled.

"Kod nas su brojevi od 520 do 580, što je tri do četiri puta više nego krajem prošle godine. Imamo sedam kovid ambulanti i čekanje nije duže od pola sata", rekao je Bekić, istakavši da je potrebno da u kovid ambulantu dođu svi, a da se primarna zdravstvena zaštita adaptira postojećim uslovima, preneo je FoNet.

XS
SM
MD
LG