Linkovi

Kovid u Srbiji: Zaražen ponovo svaki drugi, preminulo 40 osoba, Brnabić protiv onlajna za škole


Arhiva, ilustracija - Zdravstveni radnici rade sa uzorkom testa na Kovid 19.
Arhiva, ilustracija - Zdravstveni radnici rade sa uzorkom testa na Kovid 19.

U protekla 24 sata, do četvrtka u 15 sati, od posledica zaraze koronavirusom u Srbiji je umrlo 40 osoba, a zaražen je ponovo bio svaki drugi testirani uzorak - 17.674 novih slučajeva od 35.974 testiranih, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid-19.rs.

Na bolničkom lečenju je 3.301 pacijent, od koji je 142 na respiratoru.

Premijerka: Onlajn nastava loše rešenje

Mislim da je potpuni prelazak na onlajn nastavu loše rešenje, ocenila je ranije u četvrtak premijerka Ana Brnabić za RTS uoči sastanka Tima za škole, i rekla da se ulazi u treću godinu trajanja pandemije, da su kompromitovani znanje i radne navike đaka i da je iz socioloških razloga važno da fizički idu u škole.

Osvrćući se na rast broja zaraženih kovidom u Srbiji i svetu, Brnabić se složila da su "brojevi dramatični" i da su "eksplodirali".

"Na nedeljnom nivou pratimo kako se ti brojevi kreću u celoj Evropi, i vidimo da Srbija nije ni u prvih 10 po broju zaraženih na 100.000 stavnovnika", ukazala je premijerka.

Ocenila je da je u našem slučaju dobro to što na raspolaganju imamo "apsulutno sve lekove, najnovije, najinovativnije i najskuplje", kao i da imamo fenomenalne lekare, kojima je zahvalila na svemu što čine.

"Danas će se sastati Tim za škole. Mislim da je prelazak na onlajn nastavu loše rešenje: mi smo prvi slučaj kovida u Srbiji zabeležili 6. marta 2020.godine - to je već treća godina kovida, kompromitovani su i znanje i radne navike dece", rekla je premijerka, koja veruje da oni iz sociološki, društvenih razloga treba da idu u školu.

"Mislim da moramo da damo sve od sebe da sprovodimo makar kombinovanu nastavu, a za mlađe osnovce je od ključnog zančaja da idu u školu, da se druže. Prelazak na onlajn nastavu je last resort (krajnja mera) i poslednje što treba uraditi", ocenila je Brnabić, a prenosi FoNet.

Podsetimo, drugo polugodište u Srbiji počelo je u ponedeljak po takozvanom kombinovanom sistemu za starije osnovce i srednjoškolce, koji podrazumeva da su odeljena podeljena na dva dela i da deca u školu idu svaki drugi dan, dok svaki drugi dan nastavu pohađaju onlajn.

Pedijatri i sindikati neuspešno su zahtevali da se u potpunosti pređe na onlajn nastavu, dok podaci iz zemalja govore da su škole glavni izvor širenja omikrona.

XS
SM
MD
LG