Linkovi

Danska ukida sva kovid ograničenja


Premijerka Danske Mete Frederisken
Premijerka Danske Mete Frederisken

Danska je objavila da će od 1. februara ukinuti sve preostale mere protiv koronavirusa.

Danska premijerka Mete Frederiksen obratila se naciji rekavši da bi posle mnogih usiljenih konferencija za novinare konačno mogla da saopšti "neverovatno dobre vesti".

"Ovde smo sa neverovatno dobrim vestima: Sada možemo da uklonimo poslednja ograničenja zbog koronavirusa u Danskoj. Od 1. februara, za samo nekoliko dana, Danska će ponovo biti otvorena, potpuno otvorena. To označava prelazak u novo vreme za sve nas", rekla je ona.

"Tokom pandemije, naše strpljenje i naša istrajnost i naše jedinstvo kao Danci bili su na testu. I danas možemo da kažemo da smo prošli (test). Spremni smo da izađemo iz senke korona virusa. Opraštamo se od ograničenja i dobrodošli smo u život kakav smo poznavali pre koronavirusa. Pandemija je još uvek tu. Ali sa onim što sada znamo, mi koji ovde stojimo usuđujemo se da verujemo da smo u kritičnoj fazi".

Nije bilo odmah jasno koja ograničenja će Danci ukinuti, ali to verovatno uključuje digitalnu zdravstvenu propusnicu, koja je sada neophodna za ulazak u muzeje, noćne klubove, kafiće, autobuse za zabave i za sedenje u zatvorenom prostoru u restoranima.

U Danskoj, osobe starije od 15 godina takođe moraju da daju propusnicu kada prisustvuju događajima na otvorenom gde kapacitet prelazi 2.000.

XS
SM
MD
LG