Linkovi

Crna Gora: Ublažene epidemiološke mjere, ukidaju se kovid potvrde u tržnim centrima


Arhiva, ilustracija - Korpa sa medicinskim otpadom na jednom vakcinalnom punktu u Esteli, severna Španija.
Arhiva, ilustracija - Korpa sa medicinskim otpadom na jednom vakcinalnom punktu u Esteli, severna Španija.

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori donijele su odluku o ublažavanju epidemioloških mjera.

Na konferenciji za novinare u četvrtak, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da se "ukidaju kovid potvrde u tržnim centrima, dozvoljava se prisustvo publike sportskim takmičenjima u unutrašnjosti sportskih objekata do četvrtine od ukupnog broja mjesta za sjedjenje uz posjedovanje kovid potvrde, nošenje maske i odstojanja od dva sjedišta između gledalaca".

Mjere će važiti od 4. do 18 februara.

On je, takođe, saopštio da je evidentan pad broja novih slučajeva koronavirusa.

"Broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji je oko 50 odsto u odnosu na dvije sedmice prije toga", kazao je Galić i naglasio da je"dnevni nivo obolijevanja i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude. Kada poredimo podatke u posljednjih sedam dana o broju novooboljelih na million stanovnika Crna Gora se nalazi iza većine razvijenih zemalja Evrope kao što su Francuska, Danska, Belgija, Hrvatska", rekao je Galić.

Direktor IJZ je naveo da je "preko 80 odsto pacijenata koji su preminuli od posljedica koronavirusa bilo nevakcinisano".

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović saopštila je da se u bolnicama u Crnoj Gori od koronavirusa liječi 257 pacijenata.

Ona je, međutim, upozorila da "uprkos generalnom padu broja zaraženih, broj životno ugroženih u Kliničkom centru je oko 15 odsto veći u odnosu na tri sedmice ranije".

Radulović je naglasila da "među trenutno životno ugroženima devedeset odsto je nevakcinisano".

Saopšteno je da je trenutno dominacija omikron soja u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG