Linkovi

Tim za škole objavio modele nastave za narednu nedelju u Srbiji


Osnovci od 1. do 4. razreda će nastavu pratiti uživo
Osnovci od 1. do 4. razreda će nastavu pratiti uživo

U Srbiji je registrvano još 17.284 slučaja zaraze koronavirusom na 34.778 testiranih uzoraka. Umrle su 42 osobe. U bolnicama je trenutno 3.397 pacijenata, a na respiratorima njih 143.

Zbog rasta broja hospitalizovanih, pojedine zdravstvene ustanove počinju da se vraćaju u kovid režim.

Deo KBC "Dragiša Mišović" od danas ponovo ulazi u kovid sistem, a jedan deo pacijenata zaražen koronavirusom već je stigao i čeka prijem, rečeno je za RTS.

"Nažalost, evo posle pet nedelja ponovo vraćamo zgradu zbog nedostatka kapaciteta u Batajnici i ostalim kovid bolnicama, moramo da vratimo zgradu Interne medicine u kovid sistem", kaže zamenik direktora bolnice Predrag Savić .

Ističe da zbog porasta broja obolelih strahuje da će i ostali delovi bolnice morati da se vrate u kovid režim.

"Ono što je veliki problem trenutno, pokušaćemo da radimo u dualnom režimu. Hirurgija, urologija, deo interne medicine uz ginekologiju koja sve vreme radi u jednom dualnom režimu i pedijatriju koja nije izlazila iz kovida", kaže Savić.

Pored toga, veliki problem predstavlja i veliki broj zaraženih i sestara i lekara.

"Skoro 200 zaposlenih je trenutno na bolovanju. Na sreću, to su lake kliničke slike, niko nije hospitalizovan, ali to otežava rad bolnice", dodao je Savić.

Škole sledeće nedelje u mešovitom režimu nastave

Tim za škole odlučio je da od ponedeljka, 31. januara učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda i učenici srednjih škola nastavu pohađati po kombinovanom modelu - onlajn i uživo, po grupama, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

U saopštenju piše i da je, prema podacima "Batuta" u nedelji od 20. do 26. januara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 5.480 ili 0,71 odsto obolelih.

Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovid-19 u istom periodu iznosio je 3,7 odsto, saopštilo je Ministarstvo.

XS
SM
MD
LG