Linkovi

Norveška ukida većinu kovid restrikcija, SZO poziva na oprez


Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus govori na konferenciji za novinare u Ženevi (REUTERS/Denis Balibouse)
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus govori na konferenciji za novinare u Ženevi (REUTERS/Denis Balibouse)

Norveška će odmah ukinuti većinu preostalih mera za suzbijanje Kovida 19, s obzirom na to da aktuelni nagli rast broja slučajeva koronavirusa verovatno neće ugroziti zdravstvene službe, saopštio je u utorak norveški premijer Jonas Gar Stere.

Stere je na konferenciji za novinare rekao da će restoranima ponovo biti dozvoljeno da služe alkohol posle 11 sati uveče, da rad kod kuće više neće biti obavezan, i da će biti ukinuto dosadašnje ograničenje na 10 posetilaca u privatnom domu.

Sličnu odluku donela je susedna Danska kao i druge evropske zemlje, među kojima su Britanija, Irska i Holandija, koje su proteklih nedelja ublažile ili ukinule restrikcije.

Norveška je u decembru uvela delimični karantin da bi suzbila širenje veoma zarazne omikron varijante koronavirusa, ali većina tih mera više nije potrebna, saopšteno je iz vlade.

"Čak i ako se zarazi mnogo više ljudi, manje će ih biti hospitalizovano. Dobro smo zaštićeni vakcinama. To znači da možemo da ublažimo mnoge mere, čak i dok broj zaraženih brzo raste", naglasio je Stere.

U zemlji će na snazi ostati osnovne mere za socijalno distanciranje - fizička distanca između ljudi od najmanje metra i nošenje maski na mestima gde je veliki broj ljudi.

U međuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da broj slučajeva omikrona još nije dostigao vrhunac u mnogim zemljama te da bi mere za suzbijanje širenja tog soja trebalo ublažiti polako.

"Pozivamo na oprez zato što mnoge zemlje još nisu prošle vrhunac omikrona. U mnogim zemljama su niski nivoi vakcinacije sa veoma ranjivim pojedincima među stanovništvom. Sada nije vreme da se sve odjednom ukine. Uvek smo pozivali na oprez u uvođenju tih mera kao i u njihovom sporom i postepenom ukidanju. Zato što je ovaj virus prilično dinamičan", rekla je zvaničnica SZO-s Marija van Kerkov.

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je ta organizacija zabrinuta zbog narativa u pojedinim zemljama da "zbog vakcina i zaraznosti omikrona i zato što izaziva manje teške simptome, sprečaavanje prenošenja virusa nije više moguće, niti potrebno"."

"To je daleko od istine. Veće prenošenje znači više smrtnih slučajeva. Ne tražimo od zemalja da se vrate na takozvane lokdaune. Međutim, pozivamo sve zemlje da zaštite svoje građane svim sredstvima, ne samo vakcinama. Prerano je za bilo koju zemlju da se preda ili proglasi pobedu", naglasio je Tedros.

Direktor za vanredne situacije u SZO-u Majk Rajan je pozvao zemlje da utvrde svoj put za izlazak iz pandemije, a ne da slepo prate druge u ublažavanju mera.

XS
SM
MD
LG