Linkovi

Srbija ka EU: Nastavak politike "požurimo polako"


Konferencija "Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU", u organizaciji portala Juropian vestern Balkans: Ljubica Gojgić (voditeljka), Suzana Grubješić (EMS), Milena Lazarević (EPC), Vladimir Međak (EMS) i Srđan Majstorović (EPC), u sali Aero kluba u Beograd
Konferencija "Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU", u organizaciji portala Juropian vestern Balkans: Ljubica Gojgić (voditeljka), Suzana Grubješić (EMS), Milena Lazarević (EPC), Vladimir Međak (EMS) i Srđan Majstorović (EPC), u sali Aero kluba u Beograd

Za sada ne postoje najave da će nova administracija Evropske unije promeniti politiku proširenja i dobro je da u vladi EU uopšte postoji komesar za proširenje, ali glavni problem pridruživanja Srbije ostaje sporost tog procesa i manir "požurimo polako" koji neguju obe strane, zbog čega nije realno očekivati da će Srbija ući u EU tokom mandata novoizabranog rukovodstva EU, rečeno je tokom debate "Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU".

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da za Evropsku komisiju Zapadni Balkan ostaje visoko na listi prioriteta, što je potvrdila i predsednica EK Ursula fon der Lajen u utorak kada je predstavila svoj tim.

Ona je, preneo je Fabrici, rekla i da će prioritetne teme kojima će se baviti u narednom periodu biti "klima, digitalizacija, geopolitička Evropa".

Fokus će, kako je naglasio, biti na strukturnoj reformi, vladavini prava, ekonomskom razvoju, reformi javne uprave. Potrebno je "boriti se protiv korupcije, podržavati dobre odnose sa susedima i rešavati bilateralne probleme", dodao je on.

Mađar na čelu Komesarijata za proširenje

Suzana Grubješić iz Evropskog pokreta u Srbiji rekla je da nije iznenađena predlogom da Mađar Laslo Tročanji bude komesar za proširenje. "Mislim da će biti izabran. Posao mu nije ni malo lak, nama ovde treba da podigne nadu i očekivanja, a treba da ubeđuje i zemlje koje su skeptične da proširenje treba da se nastavi i da treba da se ulože ozbiljni ljudski i drugi resursi", rekla je ona.

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike primetio je da je pozitivno da uopšte postoji komesar za proširenje, pošto je postojala mogućnost da se taj resor u evropskoj vladi ukine. On je podsetio da je reč o političaru koji je bio ministar pravde u mađarskoj vladi Viktora Orbana, koja se nalazi na udaru unutar EU zbog nepoštovanja demokratskih principa, ukidanja akademskih sloboda i kontrole pravosuđa i medija.

"Ako imamo pred Evropsku komisiju koja kaže da EU neće praviti kompronis kad je u pitanju vladavina prava, postavlja se pitanje kredibiliteta takvog kandidata koji će promovisati vladavinu prava", kazao je Majstorović.

Milena Lazarević iz Centra za evropske politike je rekla da očekuje da će manje-više politika ostala ista, a njena loša strana je to da evropski zvaničnici "tapšu po ramenu" zvaničnike i hvale napredak Srbije, dok nevladin sektor upozorava na sve lošije stanje po pitanju vladavine prava i slobode medija u Srbiji.

Konferencija "Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU", u organizaciji portala Juropian vestern Balkans, u sali Aero kluba u Beogradu, 11. septembra 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)
Konferencija "Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU", u organizaciji portala Juropian vestern Balkans, u sali Aero kluba u Beogradu, 11. septembra 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)

"Mislim da ćemo u odnosu na komesara Hana možda imati i više tog tapšanja po ramenu onda kad nama bude potrebno da se uputi određena kritika koja bi odjeknula ovde", rekla je Lazarević.

Majstorović: Ništa do 2025. godine

Govoreći o temi sporosti evropskih integracija Srbije, Majstorović je podsetio na primer Slovačke koja je za samo tri godine završila pregovore. Za Srbiju, međutim, nije realno da će se to dogoditi ni do 2025.

"Ova zemlja može da bude 'ferari', ima kapacitet i stručnjake koji mogu da povedu zemlju. Problem je, međutim, što 'ferari' ima ugrađenu blokadu brzine, delimično iznutra, deličmično spolja iz EU. Proces pristupanja Srbije EU će biti izučavan u teoriji kao toliko specifičan da će se verujem pisati doktorski radovi na ovu temu", rekao je on, dok je Suzana Grubješić dodala da bi takav doktorat trebalo da se zove "Požurimo polako", pošto je to najbolji opis srpskog pristupanja.

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji ocenio je da uzvajanje zakona ide presporo i da se akcioni planovi "donose da se ne bi primenjivali". Pitanje Kosova, ocenio je, može da ostane kao poslednja stvar, ali "šta nas sprečava da usvojimo zakon o bezbednosti proizvoda?".

Promena ustava, u delu koji se tiče pravosuđa, što je neophodno za proces integacija, pomerena sa ove godine na sledeću. Prema oceni Međaka, to je urađeno da bi se ta promena Ustava iskoristila i za promenu u delu kojim se reguliše status Kosova.

Konferencija je održana povodom petogodišnjice postojanja portala European vestern Balkans.

XS
SM
MD
LG