Linkovi

Stoltenberg: Članstvo Severne Makedonije u NATO važno za ceo region


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, Foto: REUTERS/Joshua Roberts
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, Foto: REUTERS/Joshua Roberts

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u Severnoj Makedoniji što je prva poseta generalnog sekretara NATO-a i Severnoatlantskog veća Skoplju od potpisivanja protokola za članstvo Makedonije u NATO-u.

Kako prenosi TV Sitel, Generalni sekretar Stoltenberg rekao je da je učlanjenje Severne Makedonije u NATO važno za tu državu, ali je dodao da je to važno i za region i za celu Alijansu.

On navodi da se već sada vide benefiti integracije zemlje u NATO, imajući u vidu činjenicu da se broj stranih investicija u Severnoj Makedoniji povećao nakon dobijanja poziva za učlanjenje.

Severnoatlantski savet je glavno političko telo NATO koje će tokom boravka održati sastanak u Skoplju, na kojem će integracija Severne Makedonije biti u fokusu.

Uskoro, 30. članica NATO, Republika Severna Makedonija danas je domaćin 29. saveznika“, poručio je Stoltenberg na početku sastanka Severnoatlantskog saveta.

On je ponovio da su Skoplje i Atina pokazali istorijsku odlučnost i uspeli da razreše višedecenijski spor, potpisujući Prespanski sporazum.

Nakon potpisivanja protokola o učlanjenju Severne Makedonije do sada je ratifikovalo 13 država od ukupno 29 zemalja-članica Alijanse.

Severnoatlantski savet je glavno telo koje usvaja odluke NATO i prati političke i vojne procese koji se odnose na bezbednosna pitanja u celoj Alijansi. Sastavljen je od predstavnika svih zemalja članica, a predsedava mu generalni sekretar.

XS
SM
MD
LG