Linkovi

"Štap i šargarepa" ne pomažu na Zapadnom Balkanu


Skup "Politika uslovljavanja EU prema Zapadnom Balkanu" u EU info centru, Foto: video grab
Skup "Politika uslovljavanja EU prema Zapadnom Balkanu" u EU info centru, Foto: video grab

Za razliku od uspeha koji je ostvarila sa zemljama centralne i istočne Evrope u procesu integracija, EU nije uspela da na Zapadnom Balkanu ponovi takav rezultat, ocenila je Nataša Vunš iz Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju i dodala da je Unija, iako to nije želela, na Zapadnom Balkanu ojačala neformalne mreže i omogućila im da povećaju uticaj na državu.

Na skupu "Politika uslovljavanja EU prema Zapadnom Balkanu", koji je danas održan u EU info centru u Beogradu, Vunš je istakla da uslovljavanje iz Brisela utiče da se oslabi javna rasprava u društvu, i kao primer navela da je u Skupštini Srbije 57 odsto zakona usvojeno po hitnom postupku, čime je izbegnuta javna rasprava:

"Ono što imamo nije stvarno stagnacija u procesu reformi, već imamo obaranje demokratskih kvaliteta. Zanimljivo je da - iako vidimo formalni napredak u pregovorima i u ispunjavanju pristupnih kriterijuma, sa druge strane se nivo demokratije smanjuje", rekla je Vunš.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije Milan Antonijević je izjavio da je u Srbiji teorija štapa i šargarepe dala malo rezultata i da se vlada na osnovu istraživanja javnog mnjenja. On je naveo slučaj promene Ustava i toga da građani nisu svesni da se menja Ustav i da je tako nešto potrebno:

"Svako uslovljavanje koje dolazi od Brisela, koje ideo na neku jaču poruku, neće imati efekta dok ta tema očigledno ne ispliva i ne postane nešto što građane zaista zanima", izjavio je Antonijević.

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike je rekao da se u Srbiji na uslovljavanje uvek gleda u negativnom konktekstu zbog Kosova. Kako je rekao, države Istočne i Centralne Evrope su shvatile da je njihov nacionalni interes pristupanje EU, dok u Srbiji ne postoji strategija spoljne politike i ne zna se šta je nacionalni interes.

Potreban je jasniji dijalog sa EU, da se ono što je crno nazove crnim, odnosno da, ako se u Crnoj Gori novinarima puca u noge, a u Srbiji im se spaljuju kuće, poruči da tim zemljama nije mesto u EU, izjavio je Majstorović.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić je ocenila da je zarobljena država nastala jer je EU prestala da insistira na vladavini prava.

Brisel je odlučio da ljudska prava proda za razblaženi rasizam migrantske krize, rekla je Čomić, uz tvrdnju da će vladajuća većina u Srbiji uskoro "autoblokirati" integracije u EU.

XS
SM
MD
LG