Linkovi

Potpisana zajednička deklaracija na samitu zemalja jugoistočne Evrope


Zajednička fotografija učesnika konferencije, na Jahorini, u blizni Sarajeva, Bosna i Hercegovina, 9. jula 2019.

Učesnici samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u utorak su na Jahorini usvojili Deklaraciju, u kojoj je naglašeno da potpuna integracija regiona u EU služi najboljim interesima Evrope, kao i da je bezbednost jugoistočne Evrope glavni preduslov za bezbednost i stabilnost celog kontinenta.

Čvrsto verujemo u zajedničku evropsku budućnost. Projekat EU se pokazao kao najuspješniji i efikasan garant mira, stabilnosti i napretka u istoriji kontinenta, navodi se u Deklaraciji, uz isticanje da dobrosusedski odnosi, uzajamno poštovanje i iskren politički dijalog nemaju alternativu.

Učesnici samita, kako je javila Srna, a prenosi RTRS, saglasni su da se perspektiva članstva u EU pokazala kao najsnažniji podsticaj za neophodne reforme, kao i najbolji garant trajnom miru, stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Posebno je naglašena potreba održanja momentuma proširenja i kontinuirane opredeljenosti za reforme, kao i kredibiliteta politike proširenja, bazirane na striktnoj i fer uslovljenosti, regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima i načelu vlastite zasluge.

Navedeno je da će učesnice SEECP koje su već članice EU nastaviti da podržavaju evropsku perspektivu članica Procesa koje još teže članstvu u Uniji. Posebno mesto u Deklaraciji posvećeno je jačanju bezbednosti u regionu i opredeljenosti zemalja učesnika Procesa da zajednički rade da bi se efikasno suočile sa svim bebednosnim pretnjama u regionu.

Učesnici naglašavaju neophodnost koordinisanih napora u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, organizovanog kriminala sa fokusom na moderno ropstvo, trgovinu ljudima, prisilni rad, krijumčarenje oružja i municije, pranje novca i korupciju, navodi se u usvojenom tekstu.

Pozdravljen je početak primjene Integrisanog upravljanja internom bezbednošću i njegovog prvog stuba Inicijative zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma.

Kada su u pitanju ilegalne migracije, izraženo je uverenje da izazov ilegalnih migracija može biti prevaziđen samo zajedničkom saradnjom svih članica SEECP, pri čemu je apelovano na EU da po ovom pitanju nastavi konkretno da podržava region.

U Deklaraciji je ocenjeno da je jačanje ekonomske saradnje članica SEECP, kao i privreda zemalja regiona i EU od najvećeg značaja za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jugoistočne Evrope. U tom smislu, učesnici su potpuno svesni hitne potrebe za proširenjem povezanosti unutar regiona, kao i regiona i EU, ističe se u Deklaraciji i precizira da se povezanost ne odnosi samo na infrastrukturu, nego i poslovnu, digitalnu i povezanost na polju kulture, kao i povezanost mladih.

Poboljšanjem povezanosti, konstatuje se u Deklaraciji, biće povećana sposobnost regiona da se takmiči na globalnom tržištu, kao i sveukupno blagostanje građana.

U dokumentu je naglašen veliki potencijal digitalizacije za transformaciju privreda zemalja regiona i posebno pozdravljeno potpisivanje sporazuma o pojeftinjenju usluga rominga u javnim mobilnim mrežama zemalja zapadnog Balkana.

Posebno je upozoreno na potencijalnu pretnju stabilnosti ekonomskog napretka i održivog razvoja uzrokovanog egzodusom velikog broja obrazovanih i stručnih mladih ljudi u prosperitetnije privrede. Ovaj fenomen nije percipiran samo kao privremeni i treba da ga rešavaju zajednički svi zainteresovani u regionu - ističe se u Deklaraciji, uz konstataciju da su kapaciteti mladih ključni za izgradnju stabilnijih i koherentinijih društava.

Učesnici snažno podržavaju rad Parlamentarne skupštine SEECP, uz prepoznavanje ključnog značaja uzajamne saradnje zakonodavnih tela u regionu, a istaknuto je i da istaknuto da učesnici posebno cene ulogu Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ zbog neumornog rada na održivosti regionalnog napretka.

Konstatovano je da su događaji i aktivnosti organizovani tokom predsjedavanja Sarajeva SEECP osnažili ulogu ove inicijative i obogatili vezu članica.

Deklaraciju su potpisali predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsednici Turske Redžep Tajip Erdogan, Crne Gore Milo Đukanović, Severne Makedonije Stevo Pandarovski i Albanije Iljir Meta, te premijeri Srbije Ana Brnabić i Bugarske Bojko Borisov.

Među potpisnicima Deklaracije su i rumunski ministar istraživanja Nikolae Hurduk, državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Zdravka Bušić, te ambasadori Grčke u BiH Georgios Iliopulos i Slovenije Zorica Bukinac i predstavnik Moldavije Oleg Culea.

Dokument je zaključen u prisustvu generalnog sekretara RCC Majlinde Bregu i zamenika generalnog direktora Evropske službe za spoljne aktivnosti Angeline Ajhorst.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG