Linkovi

Brisel: Srbiji poglavlje i zebnja, Podgorici kritike


Zastava Evropske unije, ilustrativna fotografija
Zastava Evropske unije, ilustrativna fotografija

Evropska unija i Srbija otvorili su u Briselu pregovaračko poglavlje broj devet o finansijskim uslugama. Istovremeno, potpisan je i sporazum o dodeli pretpristupnih IPA sredstava Srbiji koja iznose više od 179 miliona evra.

“Unija će podržavati projekte na poljima kao što su: popravljanje kvaliteta vazduha i vode, razvoj turizma, kao i pristup srpskih kompanija poslednjim tehnološkim unapređenijima u svetu. Komisija, ja, kao i evropske članice ćemo podržavati otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom ukoliko zemlja nastavi s reformama i duboko verujem da ćemo u drugoj polovini godine videti više otvorenih poglavlja”, rekao je u Briselu Johanes Han, evropski komesar za susetsku politiku i pregovore o proširenju.

Podržaćemo otvaranje više poglavlja sa Srbijom u drugoj polovini godine ukoliko nastavi sa reformama: Johanes Han
Podržaćemo otvaranje više poglavlja sa Srbijom u drugoj polovini godine ukoliko nastavi sa reformama: Johanes Han

Srbija je u dosadašnjem toku pregovora sa Evropskom unijom, koji su počeli januara 2014, otvorila ukupno 17 od 35 poglavlja. Ovo je inače prvi put da je Srbija tokom Međuvladine konferencije otvorila jedno poglavlje – pošto su prema dosadašnjoj praksi otvarana dva ili tri.

Taj trend je u javnosti Srbije doveden u vezu sa kritikama koje su u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije izrečene na račun sprovođenja reformskih procesa u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa, zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, sve tešnjim vezama Rusije i Srbije, ali i unutrašnjim problemima Evropske unije.

“Srbija je zaslužila da otvori više poglavlja”, bio je komentar Jadranke Joksimović, ministarke za evropske integracije, koja je ovoga puta u Briselu predstavljala Srbiju.

“Poglavlje 9 pokazuje dve stvari. Prepoznaje uspešne ekonomske reforme vlade Srbije, ali i doprinosi obezbeđivanju stabilnijeg i efikasnijeg finansijskog sistema Srbije”, rekla je Joksimović.

Srbija je zaslužila da otvori više poglavlja: Jadranka Joksimović
Srbija je zaslužila da otvori više poglavlja: Jadranka Joksimović

Istovremeno, u Briselu je održana Međuvladina konferencija Evropske unije i Crne Gore na kojoj je Podgorici poručeno da treba da pokaže konkretne reziultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Duško Marković, crnogorski premijer, poručio je u sredu tokom premijerskog sata u crnogorskom parlamentu da Izveštaj Evropske komisije ne tumači negativno i da Crna Gora ostaje predvodnik pregovaračkog procesa sa EU ispred zemalja regiona.

Kao značajni izazovi za Crnu Goru u dokumentu EK navedeni su: vladavina prava i efikasnija borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i stagnacija u istragama napada na novinare.

Crna Gora je tokom pregovora sa Evropskom unijom, koje je počela 2012. do sada otvorila 32 od 33 poglavlja. Preostalo joj je još poglavlje 8 - konkurencija. Takođe, Crna Gora je privremeno zatvorila tri pregovaračka poglavlja.

XS
SM
MD
LG