Linkovi

Brisel: Laslo Tročanji novi komesar EU za proširenje


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, Foto: REUTERS/Vincent Kessler - RC1291631880

Novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je u Briselu zaduženja koja je dodelila svom timu od 27 komesara, među kojima je i nekadašnji mađarski ministar pravde Laslo Tročanji, koji će biti novi komesar za susedstvo i proširenje.

Tročanji, bivši ministar pravde Madjarske, poznat je po insistiranju da se imigranti zaustave žičanom ogradom na granici.

"Madjarska, poput mene, ima jasan stav i cilj: Zapadni Balkan je za nas veoma važan i želim da je region što je bliže moguće Evropskoj uniji. Želim veoma dobre odnose, intenzivnu saradnju sa njima i to će biti jedan od mojih glavnih fokusa kao predsjednice Evropske komisije. To je veoma važna tema i mišljenja sam da će Madjarska da radi upravo u tom pravcu", saopštila je buduća predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

Liberali Evropskog parlamenta već najavljuju da će mađarskom kandidatu, bliskom saradniku premijera Viktora Orbana, prirediti "vruć doček" i uskratiti svoju podršku. Sa druge strane, buduća predsjednica Komisije, zamoljena da kaže koju od zapadno balkanskih država vidi kao narednu evropsku članicu, poručuje:

"To naravno, zavisi od same zemlje, načina kako se približava Evropi. Ovdje govorimo o vrijednostima, pravilima kakve mi imamo, a ta pravila su uvijek ista. Na tim pravilima i vrijednostima je zasnovana EU i ako neka država želi da nam se pridruži, ona to mora i da pokaže, da je u stanju da bude evropska članica. Ne mogu da govorim o nekoj top listi država jer to u najvećoj mjeri zavisi od samih država Zapadnog Balkana".

Prema ranijim nezvaničnim informacijama Mađarska je bila zainteresovana da dobije portfolio koji se odnosi na proširenje.

U ovom trenutku nije poznato ni u kom formatu će politika proširenja biti zastupljena u novoj Evropskoj komisiji. Poslednji komesar zadužen isključivo za proširenje bio je Oli Ren. Njegov nasledik Štefan File je dobio mandat koji je uključivao i politiku susedstva dok je upravo odlazeći Johanes Han zadužen za ”pregovore o proširenju” i politiku susedstava.

Novoimenonovani komesar za susedstvo i proširenje kaže da je počastvovan resorom koji mu je poveren. On je na svom Tviter nalogu najavio saradnju sa Evropskim parlamentom i sa budućim šefom EU diplomatije Žozepom Borelom.

"Počastvovan sam predlogom da dobijem resor komesara za susedstvo i proširenje. Očekujem angažman sa Evropskim parlamentom i blisku saradnju sa Žozepom Borelom, kako bi smo mobilisali sve EU instrumente i kako bi radili zajedno na dobrobiti našeg susedstva", napisao je Tročanji.

Za Srbiju je značajno što predloženi kandidat za proširenje Laslo Tročanji dolazi iz Mađarske, jer ta zemlja, prema rečima ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović, u kontinuitetu, i to vrlo glasno, podržava politiku proširenja i najglasniji je zagovornik brzog napretka Srbije na evropskom putu.

Navodeći da već godinama slušamo dosta skeptičnu retoriku u vezi politike proširenja, Joksimović je ocenila da će, ukoliko prođe, mađarski kandidat uneti pozitivniji ton.

"Ovako predložena komisija daje novi impuls politici proširenja i novi zamajac u njenom oživljavanju", rekla je Joksimović u Briselu i podsetila da je i predsednica Evropske komisije u svom prvom obraćanju rekla da politika proširenja ostaje važna i da postoji otvorena perspektiva za Zapadni Balkan.

Evropski komesar Johanes Han raduje se novom resoru koji je dobio u budućoj Evropskoj komisiji pod predsedavanjem Ursule fon der Lejen.

"Resor budžet i administracija je ključan za budućnost Evrope", rekao je Han agenciji APA.

Fon der Lejen je saopštila da želi da njena komisija bude "fleksibilna, moderna i agilna, koja je posvećena Evropi, koja razume Evropu i sluša šta Evropljani žele".

Ona je poručila da će njen prioritet biti da ima komesare koji će posetiti svaku državu članicu u prvoj polovini mandata.

Novoimenovana predsednica EK se zahvalila i svom prethodniku Žan-Klodu Junkeru.

"Mnogo sam naučila od njega. Mnogo toga mu dugujem", kazala je Fon der Lajen.

Pre nego što i zvanično budu postavljeni u sastav EK, 1. novembra, o listi budućih komesara i njihovim portfeljima raspravljaće i Evropski parlament.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG