Linkovi

CRTA: Izborni uslovi gori nego 2020; OEBS šalje 80 posmatrača, tišina od ponoći


Arhiva - Glasanje u Srbiji
Arhiva - Glasanje u Srbiji

Programski direktor CRTA i šef posmatračke njene misije Raša Nedeljkov izjavio je u četvrtak da je glavni nalaz te misije do sada da institucije koje su nadležne za sprovođenje izbornih zakona i nadzora nisu dovoljno doprinele zaštiti javnog interesa, već su dozvolile da se standardi za slobodne izbore dodatno urušavaju.

On je ocenio da se ovogodišnja izborna kampanja odvija u lošijim uslovima nego 2020. godine, koje je Crta ocenila kao najgore do sada, prenosi FoNet.

Nedeljkov je istakao da mere koje su donete u međustranačkim dijalozima nisu doprinele poboljšanju situacije u pogledu medijske neravnopravnosti, zloupotrebe javnih resursa, kupovine glasova i pritiska na birače, što su "ozbiljne rane u izbornom procesu".

On je ukazao da je i ove godine ponovljen scenario iz 2016. kada je sedam manjinskih lista podnelo falsifikovane potpise građanja i sud pečata, a na jednu Republička izborna komisija nije reagovala na vreme, te da se ove godine to ponovilo sa jednom listom.

Koordinatorka istraživačkog tima Crte Tamara Branković rekla je da dolazi do smanjenja značajnog negativnog izveštavanja o akterima opozicije, ali da se o kandidatima aktuelne vlasti ne izveštava negativno i da je zabeleženo 25 odsto pozitivnog izveštavaja.

Ona je navela i da je kandidat Srpske napredne stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kandidat o kojem se najviše izveštava i da on nosi čak 74 odsto vremena izveštavanja o predsedničkim kandidatima.

Televizije B92 i Pink se ističu po pristrasnom izveštavanju, rekla je Branković i dodala da se više vremena daje kandidatima opozicije koji su konzervativni, tradicionalistički kandidati ili partije, pa čak i zastupaju ekstremne stavove i o njima se gotovo nikad ne izveštava negativno. Te televizije su manje vremena dale modernističkim i liberalnim opcijama i o njima se u trećini vremena izveštava negativno, a o kandidatu dela opozicije Zdravku Ponošu se neutralno ili negativno izveštava u oko 40 odsto slučajeva, rekla je Branković.

Ona je ukazala da je svaka deseta aktivnost vlasti neki oblik kupovine glasova i da se to predstavlja kao nabavka bele tehnike, hrane, kućne hemije, pa i novca iz ličnih donacija, kao i da najveće pritiske trpe zaposleni u javnom sektoru i osetljive socijalne grupe.

Ukazala je na primer da se Romima oduzimaju lične karte do dana glasanja, kao i da dolazi do zloupotrebe ličnih podataka građana koji su deo socijalnog sistema.

Šef pravnog tima posmatračke misije Crte Pavle Dimitrijević pohvalio je napredak u Republičkoj izbornoj komisiji u pogledu objavljivanja svih odluka.

On je rekao i da je Crta podnela prijave Agenciji za borbu protiv korupcije i da je ona objavila 11 odluka - u šest slučajeva koji su se odnosili na SNS konstatovala da je povređen Zakon o finansiranju političke aktivnosti, da su izdata tri upozorenja i da će za tri slučajeva podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, dok u pet slučajeva Agencija smatra da nema prekršaja Zakona o suzbijanju korupcije.

Dodao je da su podneli prijave i Regulatornom telu za elektronske medije, ali da nisu dobili odgovore.

MUP: Oko 200 pritužbi gražana zbog nepoznatih ljudi na njihovim adresama

Načelnica odeljenja za upravne poslove MUP Srbije Valentina Vulić izjavila je za RTS da im je u proteklih nekoliko dana stiglo oko 200 pritužbi građana zbog poziva za glasanje za nepoznate osobe koji su stigli na njihovu adresu, te da se pritužbe mogu podneti do dana za glasanje, kao i da se one odmah proveravaju.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin naložio je upravnoj liniji rada u sedištu ministarstva i u područnim policijskim upravama i stanicama da odmah postupe na svako obraćanje građana pritužbom, odnosno prilaganjem obaveštenje o biračkom mestu i tvrdnjom da je u poštanskom sandučetu zatečeno obaveštenje za lica koja ne žive na toj adresi, objasnila je Vuletić.

MUP otvara telefon za pitanja o biračkom spisku

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je danas da će otvoriti kontakt telefone, preko kojih građani mogu dobiti informacije o upisima u izvodima iz Jedinstvenog biračkog spiska, povodom izbora 3. aprila.

Na dan održavanja izbora, u nedelju, 3. aprila građani mogu dobiti informacije na brojeve telefona 011/2641-497, 011/2686-808, 011/3643-990 i 011/3643-991 u periodu od 7 do 20 časova, navelo je Ministarstvo.

Dodaje da postupaju odmah, te da MUP, odnosno organizacione jedinice na terenu proveravaju elektronske evidencije Ministarstva, te da prvo utvrđuju da li su te osobe čiji su podaci na obaveštenjima prijavljenja u elektronskim evidencijama MUP.

Ukoliko utvrdimo da jesu prijavljena, obaveštavamo o tome vlasnika stana, odnosno lice koje nam se obratilo. Sugerišemo mu da u skladu sa Zakonom o prebivalištu može da pokrene postupak pasivizacije adrese tih lica, ukoliko ta lica ne žive na njegovoj adresi, a prijavljeni su, naglasila je Vulić.

U medijima su se pojavile informacije da na primer u stanu u kojem žive dve osobe, stiže šest poziva za glasanje, a Vulić navodi da se trenutno upravo to proverava.

Kada nam se prilože obaveštenja o biračkom mestu, proveravamo kroz elektronske evidencije svaku prijavu i pritužbu. Ukoliko proverom utvrdimo da lice nije prijavljeno o tome obaveštavamo podnosioca tog zahteva, istakla je ona. Ukoliko utvrdimo da je lice prijavljeno, dajemo sugestiju. Praktično, po zahtevu vlasnika stana odmah započinjemo postupak pasivizacije adrese, ukazuje Vulić.

OEBS-ovih 80 posmatrača iz 30 zemalja

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa predstavnicima posmatračke misije Parlamentarne skupštine OEBS koji će u nedelju, 3. aprila nadgledati izbore u Srbiji, saopšteno je iz parlamenta.

Specijalni koordinator posmatračke misije OEBS Kirijakos Hadžijani i šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS Brinadis Haradsdotir saopštili su da posmatračka misija PS OEBS ima 80 članova koji dolaze iz 30 različitih zemalja i koji će ove godine učestvovati u posmatranju predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora.

Izborna tišina počinje u ponoć

Izborna tišina uoči parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora počinje u ponoć, a trajaće do nedelje 3. aprila u 20 sati, kada se zatvaraju biračka mesta.

Tokom izborne tišine zabranjeni su je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata. Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ako se ta odredba ne poštuje, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje se na tom izbornom mestu ponavlja.

U Srbiji je ove godine promenjen Zakon o elektronskim medijima kojim se zabranjuje funkcionerska kampanja, pa je medijima bilo zabranjeno da od 24. marta do 1. aprila izveštavaju o aktivnosti funkcionera koji su i kandidati na izborima sa otvaranja inftasrukturnih radova i objekata.

Birači će na vanrednim parlamentarnim izborima moći da glasaju za 19 lista, za osam predsedničkih kandidata, a Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 7. aprila u 20 sati.

Najveći broj posmatrača biće u Beogradu, dok će deo pratiti izborni tok na biračkim mestima u Novom Sadu, Subotici, Nišu i Valjevu.

Hadžijani je istakao da će posmatračka misija OEBS, u saradnji sa posmatračkim misijama Parlamentarne skupštine OEBS i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u petak i subotu organizovati brifing sa svim učesnicima izbornog procesa, kako bi stekli što bolji uvid u aktivnosti stranaka i relevantnih institucija.

Takođe je napomenuo da će OEBS u ponedeljak, 4. aprila, predstaviti svoj izveštaj o izborima.

Ombudsmanove ekipe prate izbore

Mobilne ekipe zaštitnika građana pratiće na terenu ostvarivanje političkih prava građana Srbije u nedelju, 3. aprila, dok će službe te institucije raditi od sedam sati, kada se otvaraju biračka mesta, pa do kasno u noć, najavila je danas kancelarija ombudsmana.

Pozivam sve građane Srbije, posebno osobe sa invaliditetom i starije, da nam se obrate telefonskim putem ili direktno ukoliko u nedelju, prilikom ostvarivanja svojih političkih prava na biralištima, budu imali ikakvih problema kako bismo bili u mogućnosti da otklonimo prepreke, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je ukazao da praksa institucije pokazuje da i ranije osobe sa invaliditetom i starija populacija nisu u potpunosti mogli da koriste svoje biračko pravo jer im je otežan pristup određenim glasačkim mestima, čime se krše njihova politička prava.

Građanska i politička prava čine glavni deo Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, a garantovana su zakonima i Ustavom Srbije, dodao je on. Institucija zaštitnika građana će u nedelju, u okviru svojih nadležnosti, raditi na obezbeđivanju punog i jednakog uživanja svih ljudskih prava svim građanima Srbije, poručio je Pašalić, a preneo FoNet.

XS
SM
MD
LG