Linkovi

OEBS šalje posmatrače na izbore u Srbiji


Arhiva, ilustracija - Glasanje za srpske izbore na Kosovu

Parlamentarna skupština Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (PS OEBS) saopštila je u četvrtak da će 80 posmatrača tog tela biti raspoređeno naredne nedelje u Srbiji kako bi pratili proces održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora 3. aprila.

Posmatračka delegacija PS OEBS blisko će sarađivati sa partnerima iz Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), kao i sa Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope (PSSE) i Evropskim parlamentom (EP) , navodi se u saopštenju.

Predsedavajući OEBS, poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau, imenovao je člana parlamenta Kirijakosa Hadžijanija sa Kipra za specijalnog koordinatora kratkoročnih posmatrača OEBS, dok će Brindis Haraldsdotir sa Islanda predvoditi delegaciju PS OEBS.

Izbori su uvek ključni trenutak u demokratskom životu jedne zemlje. Čast mi je da predvodim ovu posmatračku misiju i uveren sam da ćemo pružiti sveobuhvatan i nepristrasan izveštaj o ovim izborima, za dobrobit srpskog naroda i vlasti, rekao je Hadžijani.

Nadam se da će izbori sledeće nedelje biti prilika za Srbiju da otvori političku fazu obeleženu sa više jedinstva i manje polarizacije, rekao je Haraldsdotir.

Po uobičajenoj praksi, uoči izbornog dana, posmatrače će 1. i 2. aprila sveobuhvatno informisati predstavnici izborne administracije, civilnog društva, medija, kao i političkih partija.

Lideri misije će, zajedno sa partnerskim organizacijama, objaviti saopštenje o preliminarnim nalazima po održavanju izbora i svoje zaključke izneti na konferenciji za novinare u Beogradu 4. aprila, preneo je FoNet.

XS
SM
MD
LG