Linkovi

Ekolozi: Projekat Rio Tinto se nastavlja posle izbora u Srbiji


Tokom zime širom Srbije su organizovani protesti i blokade zbog odluke vlasti da kompaniji Rio tinto odobri iskopavanje litijuma i bora
Tokom zime širom Srbije su organizovani protesti i blokade zbog odluke vlasti da kompaniji Rio tinto odobri iskopavanje litijuma i bora

Projekat iskopavanja litijuma i bora u Srbiji nije okončan kako poručuju vlasti, već se, po tvrdnjama aktivista iznetim na današnjoj konferenciji za medije, čeka okončanje izbora kako bi Rio Tinto nastavio pripreme za otvaranje rudnika.

Kako su istakle predsednička kandidatkinja koalicije Moramo Biljana Stojković i glumica i aktivistkinja Bojana Novaković postoji i dokaz - novinarima je emitovan telefonski razgovor koji je navodno snimljen 26. marta i u kome profesor Tehničkog fakulteta u Boru i još jedna osoba govore o dolasku specijalne mašine koja može buši do 150 metara u dubinu i 12 metara u širinu i koja može da služi za nastavak istraživanja, ali i za otvaranje rudarskog okna:

"Toliko o tome da je, ono što nam je premijerka rekla i što nam se uporno govori tokom ove predizborne kampanje, toliko o tome da je projekat Rio tinto ukinut. Ne da nije ukinut, nego se projekat obavlja i dalje, sada van očiju javnosti. Ali imamo dokaze da se to radi, da su u to uključenje državne institucije. Dakle obmana je u pitanju, građani su obmanuti", istakla je Stojković i dodala da je namera da se posle predsedničkih, parlamentarnih i beogradskih izbora sve nastavi kako je dogovarano.

"Režim laže o ukidanju projekta i njihova je ideja da se na lažima i obmanama dobiju izbori jer austrijska kompanija Tisen i nemačka DMT dolaze", ocenila je Stojković, a glumica i aktivistkinja organizacije "Marš sa Drine" Bojana Novaković je novinarima pokazala sliku mašine koja stiže u Srbiju:

"Mi nemamo studiju o uticaju na životnu sredinu. Mi nemamo pravni osnov ni za dozvolu da oni dolaze, a oni unose mašinu da kopaju rudnik", rekla je u prilično emotivnom nastupu Novaković.

Predstavnica organizacije "Ne damo Jadar" Marijana Petković je rekla da se zemljište za budući rudnik kupuje i dalje, da katastar ne knjiži to zemljište već stavlja sa strane. Do sada je otkupljeno 160 hektara zemlje od ukupno 254 hektara koje im trebaju samo za otvaranje rudnika, istakla je Petković i postavila pitanje zašto se dovozi mašina ako je projekat Jadar ukinut:

"Ta mađina vredi čitavio jedno bogatstvo. Što će da dolazi u Srtbiju kad projekat završen. Kad nemaju dozvole. E to je pitanje za ovu vlast koja je još uvek ovde i koju mi još uvek plaćamo", rekla je Petković.

A posle ovih navoda oglasila se i kompanija Rio Tinto saopštenjem u kome ističe da poštuje odluku Vlade Srbije i da u skladu sa njom ne sprovodi, niti planira bilo kakve aktivnosti koje su u suprotnosti sa trenutnim statusom projekta "Jadar".

Ovo je pokušaj politizacije projekta, ocenjuje Rio Tinto u saopštenju i ističe da nisu isporučene automatizovane mašine za izradu okana.

XS
SM
MD
LG