Linkovi

Istraživanje IEP: Vučić pobeđuje sa 60 odsto u prvom krugu


Arhiva - Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić glasa na referendumu za promenu Ustava Srbije, u Beogradu, 16. januara 2022.
Arhiva - Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić glasa na referendumu za promenu Ustava Srbije, u Beogradu, 16. januara 2022.

Kandidat Srpske napredne stranke (SNS) i aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić pobediće u prvom krugu predsedničkih izbora sa osvojenih više od 60 odsto glasova, objavio je u sredu Institut za evropske poslove rezultate svog istraživanja.

Prema tim rezultatima, Zdravko Ponoš će biti drugi sa 18,4 odsto, a na trećem mestu je Milica Đurđević Stamenkovski sa 5,4 odsto glasova.

Izlazak na izbore je najavilo 86 odsto ispitanika, s tim da 68 odsto zna za koga će glasati, a 18 odsto još ne zna.

Od opredeljenih ispitanika, 57 odsto je navelo da će na parlamentarnim izborima glasati za listu SNS, 19 odsto za koaliciju "Ujedinjeni za pobedu Srbije", šest odsto za Socijalističku partiju Srbije i 5,7 odsto za koaliciju "Moramo".

"Više glasača smatra da izborni proces neće biti fer, političarima i političkim strankama se ne veruje, popularne su Vučićeva, Đilasova i Dačićeva stranka kao i koalicija Moramo... rad premijerke Brnabić najbolje je ocenjen među članovima vlade Srbije", kaže se u tvitovima IEP-a.

Mišljenja ispitanika su podeljena po pitanju toga da li će izbori biti fer i pošteni.

Skoro 42 odsto smatra da glasanje neće neće biti fer, a više od 40 odsto da hoće. Istraživanje je sprovedeno od 4. do 14. marta, na uzorku od 1.228 ispitanika.

XS
SM
MD
LG