Linkovi

CRTA: Razjasniti navode o pozivima za glasanje upućenim umrlim ili nepoznatim osobama


Izbori u Srbiji
Izbori u Srbiji

BEOGRAD - Organizacija CRTA pozvala je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da razjasni navode građana da na njihove adrese stižu pozivi za glasanje na ime umrlih ili nepoznatih osoba. CRTA u saopštenju navodi da je potrebno razjasniti ove slučajeve kako se poverenje građan u izborni proces ne bi dalje urušavalo.

U Srbiji se u nedelju, 3. aprila održavaju redovni predsednički, beogradski i izbori u pojedinim lokalnim samoupravama, kao i vanredni parlamentarni izbori.

"Ćutanje nadležnih institucija u ovakvim situacijama, posebno sedam dana pred izbore, može samo da produbi sumnje u integritet izbornog procesa, posebno imajući u vidu podatak da 20 odsto građana pogrešno veruje da se može glasati samo uz poziv", navodi CRTA.

Kako se navodi, Posmatračka misija Crte je pre raspisivanja izbora uputila zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da se na sajtu ministarstva omogući biračima da izvrše pregled prijavljenih birača na svojim stambenim adresama. Predložena je i nezavisna revizija biračkog spiska kojom bi se tačno utvrdilo stanje biračkog spiska, kao i da se preciznije uredi način dostavljanja poziva za glasanje.

Nijedan od ovih predloga nije usvojen.

CRTA podseća birače da na sajtu Ministarstva za državu upravu i lokalnu samoupravu mogu da provere da li su upisani u birački spisak i na kom mestu glasaju. Ako neki podatak nije tačan, do srede 30. marta u ponoć može da se podnese zahtev (poštom, lično ili preko lokalnih samouprava) za promenu podataka, uz očitanu ličnu kartu i drugi dokaz kojim se pokazuje tačnost podataka čija se promena traži. Ministarstvo ima rok od 24h da odgovori na ovaj zahtev i da izvrši promenu u Jedinstvenom biračkom spisku.

Kako proveriti ko je sve prijavljen na jednoj adresi?

Građani mogu od Ministarstva unutrašnjih poslova da traže imena osoba koje su prijavljene na njihovoj adresi.

Zahtev da se dobije informacija ko je sve prijavljen na adresi potrebno je da podnese lice koje je vlasnik stana, odnosno kuće.

Ukoliko se ispostavi da je na adresi građana prijavljen neko za koga oni nisu znali, građani mogu da pokrenu proceduru za pasivizaciju adrese nepoznatog lica, navode u CRTI.

XS
SM
MD
LG