Linkovi

Nikezić (SSP): Sporazum sa Kinom "poslednji ekser u kovčegu srpske privrede"


Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić tokom gostovanja u studiju televizije N1 (Foto: N1)
Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić tokom gostovanja u studiju televizije N1 (Foto: N1)

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić poručio je u nedelju predsedniku Srbije Aleksndaru Vučiću da bi potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom zakucao "poslednji ekser u kovčeg srpske privrede".

"Sporazum koji ste juče najavili nemaju ni EU, SAD ili Rusija, a potpuno je suludo da ga potpiše Srbija, koja Kini može da ponudi samo jeftine sirovine, dok kineske firme preko noći mogu da zatrpaju naše tržište i potpuno uguše domaću proizvodnju", upozorio je Nikezić u pisnaoj izjavi u kojoj se obraća predsedniku Srbije.

Vučić je u subotu, u izjavi za RTS iz Pekinga posle razgovora sa kineskim šefom države Ši Đinpingom, najavio potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini s Kinom.

Vučić je, govoreći o uguvoru o slobodnoj trgovini s Kinom rekao da je to "strašno važno pitanje" jer nije reč samo o otvaranju kineskog tržšta za proizvode iz Srbije, već i dovođenja novih investicija. Rekao je i da će sve u vezi sa Ugovorom biti završeno do kraja godine i da će to biti važno i za zapadne zemlje i druge delove sveta.

"Jer kada budu znali da Srbija ima Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, onda zaista postajemo ubedljivo najbolje mesto za ulaganje u čitavom tom delu Evrope", smatra Vučić.

I premijerka Ana Brnabić ocenila je, reagujući na tu najavu, da bi potpsivanjem tog dokumenta za srpsku privredu samo nebo bila granica.

Taj sporazum će, ocenila je, uticati na dalje jačanje naše privrede i dolazak novih stranih investitora.

Međutim, Nikezić je dalje u pisnaoj izjavi naglasio da "u Kinu ni danas ne izvozi srpska privreda, već kineski vlasnik RTB Bor, čija ruda i koncentrat bakra čine skoro 90 odsto izvoza", dok Srbija iz Kine uvozi "skupu telekomunikacionu, računarsku, medicinsku i vojnu opremu".

"Kinezima ste već poklonili najveće srpske industrijske komplekse i najvrednije rudno bogatstvo, kineskim građevinskim firmama bez tendera dajete praktično sve velike infrastrukturne projekte, za koje nas zadužujete kod kineske države, pa ćemo uskoro Kini dugovati 15 milijardi evra, što je 6.250 evra po svakom domaćinstvu", upozorio je Nikezić, prenosi FoNet.

On je ocenio da je Srbija, zahvaljujući takvoj "katastrofalnoj politici" prema Kini "postala prva kineska kolonija u Evropi, pa će i deca naše dece snositi posledice ovog podaničkog i višestruko štetnog odnosa".

Nikezić navodi da su izbori 3. aprila prilika da Vučić ne ostane na vlastii pa ni da potpiše "štetni sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom", ni da nastavi da uništava srpsku privredu.

XS
SM
MD
LG