Linkovi

Da li su izborni uslovi u Srbiji bolji nego 2020. godine?


O izbornim uslovima uoči aprilskog glasanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

O izbornim uslovima uoči aprilskog glasanja

Trećeaprilski izbori su raspisani u poslednjem trenutku, nakon što su mesecima unazad vlast i opozicija na dva koloseka – sa i bez evropskih posrednika razgovarali o izbornim uslovima.

Uprkos tome, sagovornici Glasa Amerike ocenjuju da će predstojeći izbori na tri nivoa biti možda najlošiji do sada, a najveće zamerke upućuju na rad medijima sa nacionalnom frekvencijom.

Pregovori koji su vođeni na dva fronta, kada se pogleda sa aspekta medija i postupanja pre svega glavnog aktera u ovom izbornom procesu, a to je predsednik Aleksandar Vučić, možemo slobodno reći da u odnosu na 2020. godinu i čak imamo pogoršanje. U smislu da mediji previše pozitivno izveštavaju o predsedniku Republike, da je opozicija negativno predstavljena, da sa druge strane nemamo adekvatnu debatu u društvu. Čak i ono što je ostvareno kao neka vrsta napretka, a to je pre svega emisija “Reč na reč”, koja ide na RTS-u, to su u stvari medijski revolveraški obračuni gde akteri dolaze sa pripremljenim PR govorima na teme koje su opšteg karaktera”, ističe Zoran Gavrilović iz nevladine organizacije Biro za društvena istraživanja (Birodi).

Ni jednim propisom se praktično ne stvara šansa ili ambijent da mediji rade u javnom interesu, da izveštavaju nepristrasno, pravovremeno, istinito i da daju šansu različitim političkim akterima da omuniciraju svoje političke stavove, da na jedan kritički način preispituju šta se događa u našem drutšvu”, kaže Raša Nedeljkov iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i dodaje da je jedini uspeh posredovanja predstavnika evropskog parlamenta to što opozicija ove godine neće bojkotovati izbore.

A osim medijskih, on vidi moguće probleme i u radu takozvane srednje administracije, to jest administracije na nivou opština i gradova, i prevelikih zadataka koje su pred njih stavljeni.

Stavljeno je previše odgovornosti u vrlo kratkom roku, dakle svega dva meseca pred održavanje izbora da izborne komisije na lokalu odlučuju o prigovorima, donose odluke o rezultatima glasanja na njihovim teritorijama. Dakle, kompletno organizuju izborni proces, a u nekim opštinama će se događati izbori na tri nivoa – dakle i na lokalnom nivou, i na republičkom nivou i za parlament i za predsednika. Dakle, vidimo potencijalno, čak i ako nema nekakvih namera, smatramo da je tu potencijal za probleme", smatra Nedeljković.

Takođe, Nedeljkov ukazuje i na novo rešenje po kome građani mogu da upute zahtev za ponavljanje glasanja na njihovom biračkom mestu ukoliko je njima lično onemogućeno da glasaju ili im je uskraćena tajnost glasanja.

U svim drugim situacijama kada građani svedoče potencijalna krivična dela, nepravilnosti na nekim drugim biračkim mestima ili čak i na svom biračkom mestu, ali koje se ne tiče lično njih, neće moći ovoga puta da urade apsolutno ništa. Što je po nama iznuđena odluka vlasti da rešavaju problem velikog broja lažnih projava i lažnih slučajeva nepravilnosti, umesto da su se da jedne strane jačali kapacitete službe RIK-a i u ljudstvu i u budžetu", uveren je sagovornik Glasa Amerike.

Međutim, prema mišljenju Zorana Gavrilovića, predstojeći izbori bi upravo zbog prenaduvane medijske atmosfere mogli da donesu iznenađenje.

Može da se desi vrlo lako da ovaj balon medijski koji pravi vlast ulepšavajući stvarnost, ne uspevajući da reši problem Rio tinta, dovede do neočekivanih izbornih rezultata. Za koje neće biti odgovorna ni kampanja opozicije, ni nešto slobodniji mediji, nego će prosto građani hteti da stvari preuzmu u svoje ruke. U kontekstu toga mislim da je najveći doprinos koji je opozicija u ovom ambijentu može da uradi jeste da iskontroliše izbore i da ne desi ono što se desilo 2020. godine, da imamo ozbiljne indikatore da je došlo do manipulacije sa glasovima", kaže Gavrilović.

Neformalna kupovina glasova, kako Gavrilović vidi deljenje novca mladima i penzionerima, ima u slučaju mladih samo jedan cilj – da na dan glasanja ne izađu na izbore. On smatra da su mladi većinom protiv aktuelne vlasti i da ovim novcem Aleksandar Vučić pokušava da ih zadrži kod kuće.

Ili glasaš za mene ili sediš kod kuće”, objašnjava Gavrilović.

A prema informacijama koje dolaze iz opozicije, osim vođenja medijskog rata sa vlastima, oni trenutno najviše rade na obuci kontrolora za predstojeće izbore – kako bi izbori 3. aprila prošli što je moguće više u skladu sa propisima.

XS
SM
MD
LG