Linkovi

Protest zbog nasilja među djecom: Institucije ne garantuju poštovanje pravila


Učesnici protesta u Podgorici (Foto: VOA, Jovo Radulović)
Učesnici protesta u Podgorici (Foto: VOA, Jovo Radulović)

Nakon nedavnih slučajeva nasilja u kojima su žrtve, ali i počinioci mladi, u Podgorici je u subotu organizovan protest sa kojeg je poručeno da se na nasilje ne smije ćutati i da su potrebne odlučne akcije nadležnih, kao i odgovornost porodice i institucija. Sa protesta zbog nasilja nad djecom i među njima zatražene su strožije kazne za počinioce, bezbjedne škole, ulice...

Cilj protesta je, kako su saopštili organizatori, da se pošalje poruka da se “mora zaustaviti nasilje, koje je izgleda postalo svakodnevica i, što je još opasnije, prihvatljivo ponašanje za koje nema odgovornosti čak i kada se ponavlja”.

Građani su se sa Trga nezavisnosti uputili do zgrade Vlade, gdje su nadležnima uručili pismo u kojem su navedeni zahtjeva za rješavanja problema nasilja.

Jedan od zahtjeva odnosi se i na “pojačan nadzor policije i svakodnevni obilazak i prisustvo policajaca u blizini škola”.

Protest u Podgorici zbog nasilja nad djecom
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Predsjednica Udruženja „Roditelji“ Kristina Mihailović poručila je da je “posljednji čas da se glasno kaže „stop nasilju nad djecom“.

„Organizovane tuče, droga, nezainteresovanost institucija i porodica, pedofili na slobodi, suicidi zbog nasilja. Tražimo odgovornost porodice, institucija. Ne smijemo da dozvolimo da još neko dijete strada", poručila je Mihailović.

Psiholog Radoje Cerović kazao je da “nijesmo ovdje da protestujemo protiv prirode, nije neprirodno da se djeca potuku”, ali je, kako navodi, “neprirodno da nemamo institucije koje će da garantuju poštovanje pravila”.

Neprirodno je da u 21. vijeku imamo institucije koje ne mogu, na nivou elementarnog arbitra fudbalske utakmice, da garantuju poštovanje pravila”, navodi Cerović i dodaje da je “suština da danas te arbitre i te institucije nemamo suštinski razloga da poštujemo i djeca osjećaju nedostatak autoriteta i srozavanje na najniži nivo onih koji bi trebalo da budu uzor”.

“Svi koji misle da ćemo ovaj problem riješiti pozivajući se na čast ili tradiciju, tako ga nećemo riješiti, tako smo ga rešavali u srednjem vijeku. Rešenje su institucije, kredibilitet, poštovanje pravila”, poručio je Cerović.

Protestu su prisustvovali premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Adžić je kazao da je “evidentno da sistem ima dugogodišnje probleme” i da, kako je naveo, “različiti nivoi sistema u različitim stepenima odlučivanja donose nekada sporo, nekad neadekvatno sankcije za bilo kakvu vrstu nasilja”.

“Treba alarmirati sve donosioci odluka, prije svega sudsku i tužilačku vlast da u ovakvim slučajevima postupaju što je moguće konkretnije, brže i rigoroznije. Samo strožija zakonska politika može dovesti do suzbijanja nasilja. Odgovornost mora postojati i na porodici i na institucijama Vlade i nećemo bježati od te vrste odgovornosti”, kazao je Adžić.

Nastavnik sa Cetinja Petar Špadijer kazao je da “ukupna društvena klima forsira nasilje”

Nasilje raste podsticano i ohrabreno sa svih strana. Škole su nekada bile jedini dom koji se svakodnevno i aktivno bori protiv nasilja. Apelovali smo da se vrati školski policajac, a oni su nam kazali da nemaju ljudstva”, naveo je Špadijer.

Premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na protestu u Podgorici (Foto: VOA, Jovo Radulović)
Premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na protestu u Podgorici (Foto: VOA, Jovo Radulović)

Nedavno je u Podgorici grupa mladića starosti od 18 do 21 godinu pretukla tinejdžera nanijevši mu teške tjelesne povrede. Na društvenim mrežama objavljen je nedavno i snimak nasilja u dvorištu Osnovne škole “Sutjeska” u Podgorici, na kome se vidi da tri maskirane osobe napadaju mladića.

Incident je nastao prije godinu, a policija je reagovala nakon što je objavljen u medijima. Potvrđeno je da se radi o istim mladićima koji su brutalno pretukli tinejdžera. Njima je određen pritvor do 30 dana.

U februaru je u Podgorici napadnut i pretučen petnaestogodišnji dječak dok je sjedio sa nekoliko drugarica na prostoru nekadašnje kasarne Morača.

XS
SM
MD
LG