Linkovi

Izvještaj: Za dvije godine 350 slučajeva vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama


ARHIVA - Osnovna škola Radojica Perović u Podgorici (Foto: VOA)
ARHIVA - Osnovna škola Radojica Perović u Podgorici (Foto: VOA)
Nakon niza slučajeva nasilja među maloljetnicima, uključujući i napad na mlade bosanske atletičare u Baru, Ministarstvo prosvjeta Crne Gore objavilo je dokument u kome se navodi da je za dvije godine u crnogorskim osnovnim i srednjim školama evidentirano oko 350 slučajeva nasilja, kao i 30 slučajeva vandalizma.

U Završnom izvještaju o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori, za kojeg je Ministarstvo prosvjete ukinulo stepen tajnosti, navodi se da je najveći broj slučajeva nasilja zabilježen u osnovnim školama.
“Unijet je 191 slučaj nasilja u osnovnim školama i 97 u srednjim u školskoj 2019/2020. godini. U školskoj 2020/2021. godini evidentirano 47 slučajeva nasilja u osnovnim školama i 21 slučaj nasilja u srednjim školama i to vršnjačkog nasilja 35 slučajeva u osnovnim školama, a u srednjim četrnaest”, navodi se u dokumentu koji je danas objavljen na sajtu Ministarstva prosvjete.

U dokumentu se navodi da je školske 2019/2020. godine evidentirano 28 slučaja vandalizma u osnovnim i srednjim školama, dok su školske 2020/2021. godine evidentirana samo dva slučaja vandalizma u osnovnim školama.
Podaci ukazuju da je broj evidentiranih slučajeva značajno manji uzevši u obzir okolnost da se rad ustanova odvijao u kontekstu pandemije KOVID-19”, navodi se u dokumentu.

Prema navodima izvještaja, sve osnovne i srednje škole u Crnoj Gori formirale su timove za bezbjednost.

„Ukupno je formirano 211 timova sa 1.299 članova. U sjevernoj regiji formirano je 93, u centralnoj 39 i južnoj 79 timova“, piše u izvještaju.

U dokumentu piše i da je u Zavodu za školstvo imenovan pedagog koji se ažurno i blagovremeno bavi svim prijavljenim slučajevima nasilja u školama.

Izvještaj, pored ostalog, navodi da je neophodno unaprijediti Informacioni sistem obrazovanja, realizovati odgovarajuće obuke zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama, promovisati besplatnu telefonsku liniju, unaprijediti tehničku i fizičku zaštitu objekata obrazovno-vaspitnih ustanova, kao i izradu planova zaštite, podstaći saradnju sa Upravom policije i lokalnim zajednicama, kao i kancelarijama UNICEF-a i UNODC-a.

“Na osnovu analize sprovesti odabir prioritetnih škola za intervenciju i jačanje kroz obuke, praćenje, coaching, monitoring, animaciju i participaciju učenika, uz timski odnos, uprave, zaposlenih, Zavoda za školstvo, centara za socijalni rad…”, jedna je od preporuka dokumenta.

Izvještaj je objavljen nakon niza prijavljenih slučajeva maloljetničkog nasilja u nekoliko crnogorskih gradova, uključujući i prošlonedjeljni napad na mlade bosanske atletičare u Baru.

XS
SM
MD
LG