Linkovi

Tužilaštvo: Dečak nije krivično odgovoran za masovno ubistvo u školi


Policija ispred osnovne škole "Vladislav Ribnikar"
Policija ispred osnovne škole "Vladislav Ribnikar"

Učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", 13-godišnji K.K. koji je iz vatrenog oružja usmrtio osam učenika i radnika obezbeđenja i ranio šest učenika i nastavnicu, nije krivično odgovoran, saopštilo je Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, K.K. je krivično neodgovoran, jer nije još napunio 14 godina.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, načelnik beogradske policije Veselin Milić identifikovao je napadača kao K.K. rođenog u julu 2009. godine. On je posle masakra u školi sam pozvao policiju i uhapšen je. Opširnije o tome čitajte ovde.

Po nalogu VJT, ocu dečaka V.K, starom 48 godina, određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Policija je ranije saopštila da je dečak pucao iz očevog pištolja, a na konferenciji za novinare je rečeno da je pištolj uzeo iz sefa.

Prethodno su na licu mesta uviđaj obavili dežurni zamenici javnog tužioca Odeljenja za opšti kriminal i Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K.K. uzme izjava i da se obavi lekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti, navodi VJT.

Takođe je naloženo da se od K.K. uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vreme izvršenja krivičnog dela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih prihoaktivnih supstanci.

"Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog gnusnog zločina. Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović u svoje ime i u ime celog kolektiva VJT izražava ovom prilikom najiskrenije saučešće porodicama nastadale dece i radnika škole", navodi se u saopštenju VJT.

XS
SM
MD
LG