Linkovi

Početak škole - početak štrajka dela prosvetara


Učenici osmih razreda na protestu ispred Ministarstva prosvete u junu ove godine, Foto:VOA

I ovaj početak školske godine obeležio je štrajk članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koji traže povećanje zarada na način kako je to prethodno bilo dogovoreno, kao i razgovore sa nadležnima o tome. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tvrdi da je nastava skraćena u malom broju škola u Srbiji.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković rekla je novinarima da je taj sindikat pozvao svoje članove širiom Srbije da danas skrate časove na 30 minuta što su i učinili u oko 670 škola u Srbiji. Prema njenim rečima taj sindikat ima članstvo u 736 škola u Srbiji.

"Naš zahtev je nastavak socijalnog dijaloga o uvođenju pravednih platnih razreda u sve oblasti koje se finansiraju iz budzeta, pokretanje zastalih pregovora iz oktobra prošle godine i neispunjavanja onog što je dogovoreno. Raspoloženi smo za razgovor i borićemo se da do njega dođe što pre", rekla je Janković.

Prema podacima koje su Ministarstvu dostavili direktori osnovnih i srednjih škola u Srbiji, nastava je danas bila skraćena u 237 od ukupno 1.772 škole. Prema proceni iz Ministarstva prosvete, razlika u podacima je rezultat toga što predstavnici sindikata ubrajaju i one škole u kojima štrajkuje zanemarljivo mali broj zaposlenih.

Sindikat prosvetara smatra da je loše to što je uvođenje platnih razreda odloženo za jul 2020. godine, a da su izgledi da se to desi tek 2021. godine.

Janković je objasnila da je povećanje plata za ovu godinu trebalo da iznosi 14, 6 odsto a da je predlog sindikata bio da to bude 20 odsto od oktobra ove godine. Traže razgovore sa ministrom Šarčevićem, ali i ostalim resornim ministrima i kako kažu, pokušaće da dođu do predsednice Vlade i da od nje saznaju šta se dešava sa tim.

Prosvetari traže od nadležnih da prihvate njihove zahteve koji im, kako kažu, zakonski pripadaju jer su ošteceni u poređenju sa drugim zanimanjima i pozivaju se na sporazum koji su predstavnici četiri sindikata potpisala 2015. sa resronim ministarstvom, a što se, kako navode, ne poštuje i zato žele da pregovaraju o tome.

Nakon konferencije za novinare ispred zgrade resornog ministarstva u Nemanjinoj ulici, predstavnici Unije su ušli na razgovor sa predstavnicima Ministarstva prosvete na kojem im je obećano da će uskoro u Vladi Srbije biti održan sastanak na kome će se razmatrati njihovi zahtevi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG